Silversmeden på Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Hantverksdagar

Under de tre första helgerna i september fylls parken med hantverkskunskap och tradition. Utforska och inspireras av hantverkstraditioner, lär dig mer om byggnadsvård, pröva på att pyssla och slöjda och lyssna till kunskapsfyllda föredrag och panelsamtal med välkända hantverksprofiler.

Tider

lör 3/9 10:00 - 17:00
sön 4/9 10:00 - 17:00
lör 10/9 10:00 - 17:00
sön 11/9 10:00 - 17:00
lör 17/9 10:00 - 17:00
Visa alla tider ›

Hur bygger man ett närproducerat halmbalshus? Vilka är de viktigaste skeendena i Stockholms inrednings- och arkitekturhistoria? Hur vårdar man bäst ett skurgolv? Hur svårt är det egentligen att smida en spik? Och hur kan man ta tillvara höstens nypon enligt gamla traditioner? Allt detta och mycket annat kommer du att kunna få svar på under Skansens Hantverksdagar.

Under de tre första helgerna i september fylls parken med hantverkskunskap och tradition. Utforska och inspireras av hantverkstraditioner, lär dig mer om byggnadsvård, pröva på att pyssla och slöjda och lyssna till kunskapsfyllda föredrag och panelsamtal med hantverksprofiler som Erika Åberg, Gustav "Rävjägarn" Bergström samt Emma och John Sundh. I Bollnässtugan från 1600-talet har vävgruppen Studio Supersju skapat en utställning med de sju textilkonstnärernas självständiga verk.

Genom hantverksdagarna vill vi väcka nyfikenhet och engagemang för traditionsburen kunskap och hantverk hos såväl barn som vuxna.

Studio Supersju i Bollnässtugan

I Bollnässtugan blir det utställning med vävkollektivet Studio Supersju. Studio Supersju bildades 2016 och består av sju kvinnliga konstnärer och vävare som kommer från Sveriges främsta utbildningar inom textilhantverk, Konstfack, Textilhögskolan i Borås och Handarbetets Vänner.

Utställningen i Bollnässtugan utgörs av textilkonstnärernas självständiga verk med vilka gruppen lyfter vävtraditionen och det textila konsthantverket in i samtiden. Det är första gången som Skansen visar en utställning av denna omfattning i en av museets historiska byggnader.

Medlemmar ur Studio Supersju medverkar även vid ett panelsamtal den 18/9.

Kurser & guidade visningar

Lär dig ett nytt hantverk eller hämta inspiration och kunskap till egna projekt! Under hantverksdagarna finns chansen att ta del av flera unika kurser och guidade visningar. Häng med våra dekormålare på en Färgvandring bland schablonmålning, linoljefärg och grisailleteknik, följ med bakom kulisserna till Skansens klädkammare och upptäck Museets textila skatter, gå en kurs i Tunnbrödsbakning i Bagarstugan, följ med på en vandring genom svensk byggnadshistoria eller lär dig traditionell rottingflätning.

Alla med Skansens årskort samt medlemmar i Nordiska museet och Skansens Vänner har 10% rabatt på priset. Ange kampanjkod ÅRSKORT vid bokning. Observera att giltigt årskort ska visas upp vid inpassering i entrén.

Upp