Sparad som favorit Spara som favorit

Baltic Sea Science Center

Östersjön har kommit till Skansen i Baltic Sea Science Center. Huset innehåller akvarier, utställningsytor, skolsalar och laboratorium.

Öppettider

Idag 30/9 10:00 - 18:00
lör 1/10 10:00 - 16:00
sön 2/10 10:00 - 16:00
mån 3/10 10:00 - 15:00
tis 4/10 10:00 - 15:00
Visa alla Öppettider ›

Händer hos

Idag 30/9 10:30, 14:30 Djurprat i akvariehallen
lör 1/10 10:30, 14:30 Djurprat i akvariehallen
sön 2/10 10:30, 14:30 Djurprat i akvariehallen
mån 3/10 10:30, 14:30 Djurprat i akvariehallen
tis 4/10 10:30, 14:30 Djurprat i akvariehallen
Visa kalendarium ›

Följ med under ytan!

I våra akvarium kan du se undervattensmiljöer från strandnära skärgård till öppet hav. Akvarierna har olika vattensystem med både bräckt vatten och vatten med relativt hög salthalt. Följ med under ytan och upplev Östersjöns fantastiska mångfald!

Bryggakvariet

I bryggakvariet lever de fiskar som lever kustnära. Det är djur man kan fiska från sin brygga. Här lever gäddan, gösen, abborren, mörten och sarven. Även rudan, sutaren och braxen har sin boplats här.

Stimfiskakvariet

I det stora öppna havet, i det fria vattnet, finns stimfisken. Det är sillen och strömmingen, som är samma fisk men har olika namn beroende på om den lever i Östersjön eller mot västkusten till.

Rovfiskakvariet

Nere på djupa bottnar, runt 30 meter, så simmar den majestätiska torsken. Se den runda vraket som ligger som ett minne över människans historia. Här simmar också lax, havsöring och ål. Rötsimpor ligger still i vraket och plattfiskar gömmer sig i sanden.

Cylinderakvariet

I det ena cylinderakvariet svävar de fantastiska maneterna och i den andra lever musslor på rep.

Habitatakvarierna

I de mindre akvarierna uppvisas de olika miljöer Östersjön som gör havet så unikt. Den grunda hårda botten med blåstång som bildar en skog som skyddar djur och som ger dem mat. Här lever spiggen och tånglaken ett skyddat liv. På den djupa hårdbotten är det mest rödalger och blåmusslor som lever samman med fisk som simpor och små plattfiskar. I den djupa mjuka botten lever inte mycket växter så skydd saknas och djuren som lever här gräver istället ned sig, musslor och maskar och kanske en liten ål som gräver ned sig i botten. Även det lilla livet syns i de minsta akvarierna. Havstulpaner, musslor och Östersjöns olika räkor. Ålgräsängen är en miljö som är viktig för många djur, framförallt Östersjöns kantnålar. Visste du att de är släkt med sjöhästen. Den lite kantiga tångsnällan och den smäckra mindre havsnålen. Det är på de grunda mjuka bottnarna växtligheten finns. Mängder av växter och alger samsas om solljuset. En perfekt miljö för fisk som ska växa upp, som små abborrar och löjor.

Mer fakta om fisk hittar du här

Land och hav

Utställningsdelen "Land och hav" handlar om människan och havet, och hur vi påverkar och är beroende av varandra. Här visas vad vi kan hitta under ytan och längs Östersjöns stränder och kuster.

Östersjöns utmaningar

I den här delen av huset kan du se hur dina egna och andras val i vardagen påverkar hur Östersjön utvecklas i framtiden. Utställningen visar de tre viktiga olika miljöutmaningar för Östersjön som finns – Övergödning, Miljögifter och Fiske.

Labbet

I Pedagogiska huset finns utrymmen för undervisning med laboratorium och en filmsal dit alla besökare är välkomna. I filmsalen visas olika filmer från bland annat BalticSea2020 om livet i Östersjön. Skansen samarbetar också med Stockholm Vatten och Avfall i ett stort projekt riktat mot skolklasser i Stockholm och Huddinge.

Samarbetspartners

Utställningarna kommer att tas fram i ett speciellt inrättat kunskapsråd med representanter från Sveriges lantbruksuniversitet, Stockholms universitet, BalticSea2020 och Skansen.

Baltic Sea Science Center

Upp