Sommar i Koloniträdgårdarna

Datumet för denna aktivitet har passerat

Sparad som favorit Spara som favorit

Trädgårdsdagar

I år välkomnas våren med en spirande nysatsning: Trädgårdsdagar på Skansen. Lördagar och söndagar, 30 april–22 maj, fylls Stockholms mest historietäta park av inspiration, kunskap och njutning inför stundande trädgårdssäsong.

Trädgårdsmarknad, guidade visningar och jord under naglarna för stora och små

Skogaholms Herrgård från 1700-talet blir centrum för trädgårdsmarknad, utställare, intresseorganisationer och scen där olika talare delar med sig av sin kunskap och expertis. Inne i den pampiga herrgården blir det blomsterutställning kurerad av trädgårdsmästaren och blomsterdekoratören Andreas Graveleij.

I kringliggande trädgårdar och grönområden erbjuds pröva på-aktiviteter för de små och möten med Skansens trädgårdsmästare och pedagoger.

För den som vill fördjupa sig ytterligare i den härliga myllan finns trädgårdsvisningar och kurser för vuxna.

Aktiviteter under Trädgårdsdagarna

Blomsterutställning

Varje helg öppnar vi den vackra Skogaholms Herrgård. Inne i herrgården från 1700-talet visas en blomsterutställning kurerad av trädgårdsmästaren och blomsterdekoratören Andreas Graveleij.

Aktiviteter för barn och vuxna

  • Naturpyssel: Gör egna krukor och fröbomber
  • Pröva på trädgårdens sysslor vid Statarlängan. Hjälp till att förbereda jorden för sådd av ärtor, bönor och potatisen som ska sättas.
  • Möt Skansens trädgårdsmästare i Skogaholms köksträdgård
  • Träffa herrgårdens anställda i Skogaholms köksflygel och utforska 1700-talets matlagning av primörer, konserverade råvaror från trädgården och vilda växter
  • Musik av orkestern Klarskinn

Mat & dryck

För den som vill njuta av en fika på plats vid Skogaholms Herrgård serveras kaffe och bulle alla helger.

Scenprogram

Alla helger fylls scenen vid Skogaholms herrgård av trädgårdsexperter som under en kort föreläsning delar med sig av sin kunskap.

Att ta hand om en gammal trädgård – scenprat med André Strömqvist
En trädgård befinner sig i ständig förändring. Att ta hand om en gammal trädgård handlar därför inte om att frysa ett tillstånd. Istället handlar det om att lära känna trädgården för att på bästa sätt kunna bevara dess olika delar för framtiden. André Strömqvist, byggnads- och trädgårdsantikvarie, har nyligen lanserat boken Handbok för en gammal trädgård. Han beskriver hur vi kan hitta spår, tolka det vi ser och sätta en ambitionsnivå som fungerar.

Lördag 14/5, kl 13.30-14.00, och söndag 15/5, kl 13.00-13.30

Trädgårdsmarknad

Under fyra helger fylls gårdsplanen vid Skogaholms herrgård med trädgårdsmarknad. Botanisera bland produkter och godsaker på tema trädgård, här finns allt från växter, keramik och böcker till praliner och avloppssystem. Möt även föreningar, organisationer och företag som delar med sig av sin passion och kunskap.

Guidade visningar och kurser

Lär dig anlägga en äng i din egen trädgård, utforska 300 år av trädgårdshistoria, följ med våra apotekare till 1700-talets örtagård eller gå en minikurs i trädbeskärning.

För den som vill fördjupa sig ytterligare i den härliga myllan finns trädgårdsvisningar och kurser för vuxna. Eventuella sista minuten-biljetter säljs på plats på Skansen samma dag som visningen eller kursen.

Upp