Nationaldagen på Skansen flicka med flagga

Datumet för denna aktivitet har passerat

Sparad som favorit Spara som favorit

Sveriges nationaldag

Det var på Skansen som firandet av Sveriges nationaldag, eller Svenska Flaggans Dag som den ursprungligen kallades, startade 1893. År 2021 blir det inget traditionsenligt firande på Skansen, däremot uppmärksammas dagen på andra vis.

Nationaldagen 2021

Årets nationaldag kommer att uppmärksammas på Skansen, men i mindre skala än vi är vana vid. Det kommer delas ut små svenska flaggor till alla barn, i övre rulltrappshallen visas riksdagens utställning om demokrati och alla har möjlighet att pyssla ihop sin egen krona.

SVT kommer att sända ett nationaldagsfirande från Skansen utan publik. Mer information kommer.

Sveriges nationaldag – en tradition skapad av Skansen

Det var på Skansen som firandet av Sveriges nationaldag, eller Svenska Flaggans Dag som den ursprungligen kallades, startade år 1893. Skansens grundare, Artur Hazelius, ville instifta en högtidsdag som skulle samla nationen och valde den 6 juni. Det var den dagen, år 1523, som Gustav Vasa utropades till kung och det var den 6 juni 1809 som den då gällande regeringsformen undertecknades.

Ända sedan 1893 har nationaldagen firats traditionsenligt på Skansen i närvaro av kungafamiljen och med musik, högtidstal och utdelning av fanor. De tidiga åren började dagen som en allmän vårfest och avslutades med ett högtidligt program på kvällen. Så småningom utvecklades dagen till Svenska Flaggans Dag och 1983 blev flaggdagen Sveriges nationaldag. 2005 blev 6 juni officiell helgdag.

Upp