Lucia Seglora Skansen

Lucia på Skansen

Luciafirandet är en av vinterns ljuspunkter, och en anrik tradition. Det första luciatåget på Skansen hölls så tidigt som 1893.

Lucia på Skansen

Lucia på Sollidenscenen

Skansens Lucia med tärnor från Stockholms Musikgymnasium anländer i kortege från HM Konungens Hovstall.

Luciakonserter i Seglora kyrka

Insläpp sker 20 min innan konserten som är ca 30 min lång – inget insläpp efter påbörjad föreställning.

Lucia som på 1920-talet i Ordenshuset Brofästet

Så kunde det gå till när lucia firades i en föreningslokal i Uppland på 1920-talet.

Insläpp sker ca 20 minuter före konsert. Konserten är ca 25 min lång.

Luciatåg på Skansen

Njut av ett kringvandrande luciatåg från Sollentuna Musikklasser.Vanliga frågor och svar om Lucia och Jul på Skansen.

Historien bakom lucia

Historien om Lucia tog sin början på Sicilien på 280-talet. Sedan dess har helgonet mött gamla hedniska traditioner och svenska seder och gett upphov till nya traditioner.

Skansen har varit starkt bidragande till att sprida luciatraditionen. Ända sedan 1892 har julen firats med stjärngossar och Lucia på Skansen. Den första bilden av en Lucia på Skansen är från 1896 och visar Kerstin Olsdotter från Mora. Hon bär vit blus, vit kjol och har ett rött skärp runt midjan. På huvudet har hon hela hjässan täckt av en ljuskrona med lingonris.

Kerstin Olsdotter från Mora som lucia utanför Oktorpsgården på Skansen.En av Skansens första lucior, Kerstin Olsdotter från Mora, utanför Oktorpsgården. Foto: Hélène Edlund.


Under 1900-talet ordnades både luciatåg med vuxna och med barn på Skansen. 1973 inleddes ett samarbete med veckotidningen Året Runt där Lucia kröntes på Skansen. Vid den här tiden kom lucians utseende i fokus och av många sågs det hela mer eller mindre som en skönhetstävling. Lucian förväntades dessutom mest stå tyst framför luciaföljet. Under senare år har fokus skiftat till att lucia skulle kunna sjunga. Sedan 2013 ordnar Skansen luciafirande i egen regi.

Läs och se mer

Läs mer om historien bakom Lucia - helgonet, studentfesterna och när Lucia fick sitt vita nattlinne - samt njut av fler historiska luciabilder på DigitaltMuseum.

Stjärngossar utanför Blekingestugan på Skansen 1896. Foto: Klemming, Frans G.Stjärngossar utanför Blekingestugan på Skansen 1896. Foto: Klemming, Frans G.


Jul på Skansen

Upp