En kvinna handlar i Konsumbutiken på Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Konsumbutiken

Konsumbutiken är en mjölk- och brödbutik från 1930-talet. I en sådan såldes, förutom mjölk och bröd, även kakor, bullar, smör, margarin, öl, läsk och godis.

Öppettider

lör 29/10 11:00 - 14:00
sön 30/10 11:00 - 14:00
mån 31/10 11:00 - 14:00
Visa alla Öppettider ›

Genom Konsumbutiken har Skansen fått möjlighet att berätta om 1930-talets tro på kooperativa lösningar som en väg till samhällsförändring.

Under mellankrigstiden utvecklas kooperationen till en av Sveriges största folkrörelser. Under sin glansperiod bärs Kooperativa Förbundet (KF) framåt av en vision om ett socialt bättre samhälle och har en framträdande roll i det svenska folkhemsbygget. Kooperationen vill påverka samhället och har bildnings ambitioner. Kooperationen avsätter tidigt medel till upplysningsverksamhet, vilket är uppseendeväckande för en ekonomisk rörelse. Länge är den samlade kooperationen en av landets största företagsgrupper. Stora delar av det typiska i kooperationen liksom dess framgångar grundläggs under 1930-talet. KF:s arkitektkontor avskalade, rationella och sakliga modernism bidrar till omvärldens syn på Sverige och det moderna Sveriges syn på sig självt.

Det har också blivit ett sätt att levandegöra vår kulturhistoria och kvinnohistoria, eftersom det var kvinnor som arbetade i mjölkaffären.

Under 1920-talet börjar unga kvinnor att etablera sig på arbetsmarknaden. Begreppet "yrkeskvinna" börjar användas på 1930-talet. Flera faktorer bidrar som kvinnors rösträtt, infört i Sverige 1921, och arbetsmarknadens ökade efterfrågan på arbetskraft. De arbetande kvinnorna har betydligt lägre lön än männen. Det förklaras av den starka manliga försörjarnormen som råder.

En mjölk- och brödbutik är en typisk kvinnlig arbetsplats för tiden. Under 1930-talet uppstår en liten mjölkbutik i vart och vartannat kvarter. Kulmen nås under 1930-talet då det t. ex i Stockholm finns över 2 000 stycken. Det är nästan alltid kvinnor som driver mjölkbutikerna och kvinnor som arbetar på plats. Det var ett tungt arbete, inte minst när de fick släpa in mjölkflaskorna på 50 liter utan varuingång.

KF´s arkitektkontor

Rekonstruktionen av en mjölk- och brödbutik i Konsums regi är baserade på bevarade ritningar utförda av KF´s arkitektkontor.

Konsumbutiken, Skansen
Konsumbutiken, Skansen |

Järnhandlarhuset


1914-1945


Butiker

Upp