Hostmarknad Dragkamp

Datumet för denna aktivitet har passerat

Sparad som favorit Spara som favorit

Skansens höstmarknad

Höstmarknaden är Skansen i ett nötskal. Här finns historia, rollspel, mat, marknad med sylt, grönsaker och hantverk, barn som kiknar av skratt och vuxna som blir som barn igen. Välkommen att uppleva en marknad som runt sekelskiftet 1900!

Skånegården

Skånegården på Skansen

Skånegården var familjen Åkessons hem på 1920-talet i Högs socken i södra Skåne.

Läs mer ›

En höstmarknad som runt sekelskiftet 1900

Sista helgen i september är Höstmarknaden äntligen tillbaka. Tillsammans färdas vi tillbaka till tiden runt sekelskiftet 1900, en tid då marknadsdagarna var bland de viktigaste festdagarna i folks liv.

Höstmarknaden befolkas av krogmadamer, hästkarl, bönder och torpare som säljer årets produkter på marknaden. Här kan man få en smak av hur det glada marknadslivet levdes förr. På listan över varor som utbjuds står textilier, träslöjd, husgeråd, färgpigment, handslagna rep, leksaker, grönsaker, karameller, fina getostar, bullar och matbröd, sylt och saft och mycket annat.

Krögarna serverar läckerheter som kolbullar och kroppkakor. Dessutom kan man lyssna på durspel, se på dansen i vägkorset och roas av ålderdomliga lekar, ibland ganska våldsamma, som dragkamp och brottning. Den som vill kan testa sin balans på knuffstocken och få utlopp för ett och annat med att krossa porslin.

Höstmarknaden utspelar sig i Sommarhagen vid Skånegården, och arrangeras av Skansens byalag.

Gammaldags fotografi, höstmarknad på Skansen
Gammaldags fotograf på Skansens höstmarknad |

Höstmarknadens historia

Runt sekelskiftet 1900 spelade marknader en stor roll i folks liv. Marknadsdagarna var bland de viktigaste festdagarna och betraktades som fridagar för böndernas drängar och pigor där de kunde spendera sin ytterst magra kontantlön. Höstmarknaden brukade arrangeras efter det att skörden var avklarad och flyttdagarna, då statarna hade fått sin lön, inföll.

Första gången Byalaget arrangerade Höstmarknad på Skansen var 1991, då som en present till Skansen som fyllde 100 år. Tanken var att den traditionella småländska höstmarknaden skulle bli en engångsföreteelse, istället har Höstmarknaden firats varje år, sista helgen i september, sedan dess.

Fotografering på området

Fotografering kan förekomma på Skansen under evenemanget. Fotografierna kommer att användas för att presentera Skansens verksamhet i olika kommunikationskanaler.

Om du inte vill att bilder på dig ska användas/publiceras ta kontakt med gdpr@skansen.se


Liknande aktiviteter

Upp