Temat på årets julbord är ”Sverige i miniatyr”. Via vintereldar, glöggmingel och stråkmusik leds gäster in i vackra Högloftet eller Nyloftet där julbordet är uppdukat i flera delar.
Menyn bygger på kvalitet och tar avstamp i svenska traditioner. Från det klassiska brännvinsbordet med sillar och fisk, via charkuterier, pâtéer och bondens skördebord med vegetariska rätter, till traditionella varmrätter. Efterrättsdelen hämtar inspiration från fäboden med svenska gårdsostar följt av småkakor direkt från plåten och en karamell- och gotteributik.
Varje råvara och rätt har valts med omsorg för att skapa ett helhetsintryck som är både hållbart och smakmässigt förankrat i den svenska matkulturen. Ambitionen är att återknyta till julbordets ursprung – en gemensam festmåltid som markerade ljusets återkomst i midvintermörkret.
– Vi vill erbjuda en helhetsupplevelse som speglar både Skansens själ och julens innersta mening, säger traktören KC Wallberg. Ett julbord där gästerna kan sitta ner i lugn och ro, uppleva traditionerna och ta del av vällagad mat som en berättelse om Sverige.
– Julbordet är en del av vår satsning på att lyfta fram svenskt mathantverk som en självklar del av Skansens upplevelseutbud. Maten är en viktig bärare av kulturarvet – och det ska kännas under besöket, säger Karl Aspengren, chef för mat och dryck på Skansen.
Skansens julbord kan bokas både av privata gäster och företag – och passar lika bra för mindre sällskap som för större grupper. Alla gäster kan också passa på att besöka Skansens traditionella julmarknad under sitt besök.