Nationaldagen på Skansen

Datumet för denna aktivitet har passerat

Sparad som favorit Spara som favorit

Sveriges nationaldag 6 juni

Vi firar Sveriges nationaldag med flaggverkstad, ansiktsmålning, folkdans, pyssel och andra aktiviteter för barn. Dagen avslutas med en festlig och stjärnspäckad konsert på Sollidenscenen i närvaro av Deras Majestäter Konungen och Drottningen med familj.

Sollidenscenen

Allsång på Skansen

Den nuvarande Sollidenscenen byggdes 1938. Här har stora och små stjärnor uppträtt genom åren.

Läs mer ›

TV-sänd festkonsert i närvaro av kungafamiljen

Start kl 18, sändningen i SVT startar kl 20

En traditionsenlig och musikfylld helkväll på Sollidenscenen. På scenen finns några av Sveriges främsta artister, bland andra Darin, Marianne Mörck, David Lindgren, Elin Rombo och John Lundvik. Programmet bjuder också på kulning med Åsa Larsson och Maria Misgeld, musik med Arméns musikkår och husbandet Marika Willstedts orkester.

Kung Carl XVI Gustaf högtidstalar och delar ut fanor till tio organisationer som Stiftelsen Sveriges Nationaldag utsett.

Programledare Anne Lundberg.

Program nationaldagen

Flaggverkstad och ansiktsmålning
Tillverka din egen flagga och bli festligt målad i ansiktet
Bollnästorget kl 10–16

Lekar från förr
Pröva på att gå på styltor, rulla tunnband, hoppa säck och gamla tafattlekar!
Hazeliusängen kl 10–17

Nationaldagskonserter
Kören Stockholm Singers ger under ledning av dirigenten Bo Aurehl två nationaldagskonserter med klassisk och folklig repertoar.
Seglora kyrka kl 13 och 14.30

Folkdansuppvisning
med Skansens Folkdanslag
Tingsvallens dansbana kl 16–16.30

Sveriges nationaldag

Det var på Skansen som firandet av Sveriges Nationaldag, eller Svenska Flaggans Dag som den ursprungligen kallades, startade år 1893. Skansens grundare, Artur Hazelius, ville instifta en högtidsdag som skulle samla nationen och valde den 6 juni. Det var den dagen, år 1523, som Gustav Vasa utropades till kung och det var den 6 juni 1809 som den då gällande regeringsformen undertecknades.

Ända sedan 1893 har Nationaldagen firats traditionsenligt på Skansen i närvaro av kungafamiljen och med musik, högtidstal och utdelning av fanor. De tidiga åren började dagen som en allmän vårfest och avslutades med ett högtidligt program på kvällen. Så småningom utvecklades dagen till Svenska Flaggans Dag och 1983 blev flaggdagen Sveriges Nationaldag. 2005 blev 6 juni officiell helgdag.


Liknande aktiviteter

Upp