Nationaldagen på Skansen

Datumet för denna aktivitet har passerat

Spara som favorit

Sveriges nationaldag

Vi firar Sveriges nationaldag med flaggverkstad, ansiktsmålning, folkdans, pyssel och andra aktiviteter för barn. Dagen avslutas med en festlig konsert på Sollidenscenen.

Sollidenscenen

Allsång på Skansen

Den nuvarande Sollidenscenen byggdes 1938. Här har stora och små stjärnor uppträtt genom åren.

Läs mer ›

Varför firar vi Sveriges nationaldag?

Dagens firande startade på Skansen redan 1893. Under en tid hade man diskuterat att fira Sverige på en speciell dag och flera olika datum föreslogs, bland annat midsommar. Artur Hazelius, som grundade Skansen, ville utnyttja tillfället och instiftade en högtidsdag i samband med den årliga vårfesten 6 juni. 

Att det blev just den 6 juni beror på att det var den dag Gustav Vasa utropades till kung 1523, och också det datum då den gällande regeringsform undertecknades 1809. Dagen började som en allmän vårfest och avslutades med ett högtidligt program på kvällen. Så småningom utvecklades dagen till Svenska Flaggans Dag, och 1983 blev flaggdagen Sveriges Nationaldag. 2005 blev 6 juni helgdag.

På Skansen firar vi Nationaldagen både på dagen och på kvällen med stjärnspäckat uppträdande på Sollidenscenen i närvaro av deras majestäter Konungen och Drottningen. 

- LÄS MER -

Liknande aktiviteter

Upp