Vi använder kakor (cookies) för att förbättra, mäta och analysera användningen av webbplatsen samt för besöksstatistik och marknadsföring.

Höstmarknad

Höstmarknaden visar hur en marknad såg ut vid tiden för Skansens grundande runt sekelskiftet 1900. Här finns historia, rollspel, mat, marknad med sylt, grönsaker och hantverk, barn som kiknar av skratt och vuxna som blir som barn igen.

  • Kliv in i ett myllrande folksorl och färdas tillbaka till tiden runt sekelskiftet 1900, en tid då landsortsmarknader var bland de viktigaste festdagarna i folks liv!

    Dras med i tidens anda och språka med torgmadamer och fler spännande karaktärer som befolkade marknaderna. Krögarna serverar goda läckerheter, bönder och torpare slår upp sina marknadsstånd och i vägkorset bjuds det på dans.

    Höstmarknaden äger rum vid Skånegården och arrangeras av Skansens byalag.

Några av Höstmarknadens aktiviteter

  • Marknadsstånd

    Botanisera bland säsongens smaker, hantverk och pryttlar. På listan över varor står grönsaker, karameller, fina getostar, bröd, sylt, saft, textilier, träslöjd, husgeråd, färgpigment, handslagna rep, leksaker och mycket annat.

  • Dragkamp under Höstmarknaden på Skansen

    Ålderdomliga kamplekar

    Roas av ålderdomliga lekar, som ibland kan bli ganska våldsamma – aktiviteter som dragkamp, brottning och kliva under pinn.

  • Gammeldags fotografering

    Bli kulturhistoriskt klädd och ställ upp er framför kulissen för årets familjeporträtt. Eller varför inte med kompisgänget eller en ny bekantskap? Efter framkallning skickas bilden hem till dig.

  • Lustiga lekar

    Testa din balans och utmana en vän på knuffstocken. Hoppa och lek i halmstacken, och få utlopp för ett och annat med att krossa porslin!

  • Marknadsdagarnas historia

    Runt sekelskiftet 1900 spelade marknader en stor roll i människors liv. Marknadsdagarna var ett stort folknöje och bland de viktigaste festdagarna på året. De betraktades som fridagar för böndernas drängar och pigor, där de kunde spendera sin ytterst magra kontantlön. Höstmarknaden brukade arrangeras efter det att skörden var avklarad och flyttdagarna, då statarna hade fått sin lön, inföll.

    Marknaden var alltså en plats för handel men också för nya bekantskaper och kunskaper. Här kunde man möta en ny parter, nås av nyheter man ännu inte hört och passa på att köpa sig sådant man behövde under kommande år och inte själv kunde framställa. Men man kom också hit för ren underhållning, en riktig folkfest!

    Höstmarknaden kommer till Skansen

    Första gången som Skansens byalag arrangerade Höstmarknad på Skansen var 1991, då som en present till Skansen som fyllde 100 år. Den traditionella småländska höstmarknaden var tänkt att vara en engångsföreteelse, men kom snabbt att bli en riktig Skansen-tradition.

    Höstmarknaden har sedan dess firats sista helgen i september varje år och lockar både återkommande gäster och nyfikna förstagångsbesökare.