Samiska flaggan hissad på Skansen

Datumet för denna aktivitet har passerat

Sparad som favorit Spara som favorit

Samernas nationaldag

Besök familjen Såekies fritidshus i Saemien Sïjte på Skansen. Lyssna till samiska sagor och myter i värmen från elden. Pröva lassokastning och lär dig mer om renen. Pyssla och se film i Skogens hus.

Saemien Sïjte

Saemien Sïjte på Skansen

I Saemien Sïjte möter det historiska nutiden, gammal möter ung och landsbygd möter stad.

Läs mer ›

Program 6 februari 2020 vid Saemien Sïjte

Program 6 februari 2019
vid
Saemien Sïjte, Renhägnet och Skogens hus

Sagor och myter
Känn värmen från elden och lyssna till sagor och sägner om Staaloe, Saajve och Beere.
Torvkåtan 10-15

Familjen Såekie
Välkommen till familjen Såekies fritidshus.
Timmerkåtan 10-15

Filmvisning i Skogens hus

Hundra ord för snö kl 10.00-13.30
En film för svenska barn där samiska barn berättar om sig själva och sin kultur. Hundra ord för snö visas nonstop kl 10-13.30.

Ett liv värt att leva kl 13.30
En film om samernas möte med modernitet
Vi får följa tre sydsamiska familjer, Thomasson, Jonsson och Kråik under perioden 1900-1940 och se hur de navigerar i den nya värld som industrialiseringen skapat.
Filmen är ett konstnärligt forskningsprojekt som bygger på arkivmaterial, stillbilder och film men inkluderar också intervjuer med nutida samer. Projektgruppen består av Ingrid Jonsson-Wallin, lektor/filmare , Totte Mattson professor/musiker och professor i sociolog Árni Sverrisson. Projektet är finansierat av Vetenskapsrådet och har skett i samförstånd med de samiska familjerna.
Filmen är en timme lång och efter visningen finns möjlighet till samtal med Susanne Lyngman från Thomassons släktförening samt Professor Árni Sverrisson. Visning 13.30 i Skogens hus.

Lär dig mer om renen!
Prova på lassokastning med Skansens djurvårdare som visar och berättar om renen.
Renhägnet 10-15

Pyssel
Tillverka enklare hantverk och pyssel i de samiska färgerna.
Skogens hus 10-15

Med reservation för ändringar.


Samernas nationaldag - historia

Vid den femtonde samekonferensen i Helsingfors 1992 beslutades att nationaldagen ska firas den 6 februari. Datumet är kopplat till att det första samiska landsmötet hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Mötet samlade över hundra deltagare från Sverige och Norge. Det var första gången som nord- och sydsamer från de båda länderna samlades för diskutera och belysa gemensamma frågeställningar.

Den samiska nationalsången heter Sámi soga lávlla (Samefolkets sång). Den skrevs 1906 och har text av Isak Saba och musik av Arne Sörlie. Den 15 augusti 1986 godkändes den samiska flaggan av Nordiska Samekonferensen i Åre. Flaggan är formgiven av Astrid Båhl från Skibotn i Troms i Norge. Cirkeln är en sol- och månsymbol. Solringen är röd och månringen är blå. Färgerna kommer från den samiska dräkten.


Liknande aktiviteter

Upp