Samiska flaggan hissad på Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Samernas nationaldag

Samernas nationaldag infaller den 6 februari varje år.

Saemien Sïjte

Saemien Sijte på Skansen täckt i snö

Saemien Sïjte berättar om samiskt liv, identitet och kultur. I den jämtländska Timmerkåtan, som gått i arv från farföräldrarna, spenderar en nutida familj sina semestrar. Läs mer om byggnaderna, landskapet och historien som format denna plats.

Läs mer ›

Tider

sön 6/2 10:00 - 16:00
Visa alla tider ›

Historien bakom samernas nationaldag

Det var 1992 på Samerådets 15:e samekonferens i Helsingfors som det beslutades att firandet av samernas gemensamma nationaldag ska ske den 6 februari. Datumet är kopplat till att det första samiska landsmötet hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Mötet samlade över hundra deltagare från Sverige och Norge. Det var första gången som nord- och sydsamer från de båda länderna samlades för diskutera och belysa gemensamma frågeställningar.

Den samiska nationalsången heter Sámi soga lávlla (Samefolkets sång). Den skrevs 1906 och har text av Isak Saba och musik av Arne Sörlie. Den 15 augusti 1986 godkändes den samiska flaggan av Nordiska Samekonferensen i Åre. Flaggan är formgiven av Astrid Båhl från Skibotn i Troms i Norge. Cirkeln är en sol- och månsymbol. Solringen är röd och månringen är blå. Färgerna kommer från den samiska dräkten.

På Skansen uppmärksammas den samiska nationaldagen första gången den 6 februari 2003.


Liknande aktiviteter

Upp