Minigrisar på Lill-Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Minigris

Grisar är mycket kloka djur och de gillar att man kelar med dem.

Minigris på Lill-Skansen

Skansen

Grisen använder sitt tryne för att gräva med när den letar efter godsaker nere i marken.

Snabba fakta om minigrisar

Vetenskapligt namn: Sus scrofa
Ordning: Partåiga hovdjur
Familj: Svindjur
Vikt: 20-80 kg
Könsmognad: Från 4 månader
Parningstid: Året om
Dräktighetstid: 3 månader, 3 veckor och 3 dagar
Antal ungar: 4-12 kultingar
Medellivslängd: 7-10 år
Äter: Både djur och växter

Här på Skansen kan man träffa minigrisarna vid Lill-Skansen.

Tama grisar härstammar ursprungligen från vildsvin och andra vilda grisar. Vi människor har länge tämjt grisar för att kunna äta upp dem som kött, men på senare år har det även blivit vanligare att ha en gris hemma som sällskapsdjur, särskilt minigrisar som kommer från Asien. De är släkt med det tama vietnamesiska hängbukssvinet och är skapade genom att man korsat hängbukssvinet med ett flertal andra små grisraser.

Från början avlades minigrisar fram för att användas i medicinsk forskning. Bland annat har man testat om grisars organ kan transplanteras (flyttas) till människan. Grisarnas kropp, mage och tarmar liknar nämligen människans.

Utseende

Grisens näsa kallas tryne. Det är bra att gräva med när grisen ska leta efter rötter, maskar, frön, sniglar och annat gott att äta nere i marken. Med sitt tryne och luktsinne, kan grisen hitta mat som ligger en halvmeter ner i jorden.

Grisen tillhör klövdjuren, eller partåiga hovdjur som de också kallas. Det betyder att de har två hovar på varje fot, inte bara en som hästarna.

Minigris som husdjur

Minigrisar är små grisar som hålls som husdjur. De väger ofta bara 20-40 kilo som vuxna, men kan väga upp till 80 kg. Speciellt under 1980- och 90-talet blev de populära som sällskapsdjur. Grisar är allätare precis som vi människor, därför är de också lätta att ha som husdjur. Skaffar man en minigris får man räkna med att den lever 10-15 år. Värt att tänka på är dessutom att de gärna även vill böka i marken och träffa andra grisar, och inte bara trippa på parkettgolv.

– Läs mer –

Lill-Skansens djur

Upp