Marsvin på Lill-Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Marsvin

Namnet marsvin betyder havsgris! Sjömännen hade med sig marsvin på skeppen när de seglade från Sydamerika till Europa.

Marsvin på Skansen

Skansen

Många däggsjur är blinda och nakna när de föds, men nyfödda marsvinsungar har päls, kan se, gå och springa direkt!

Marsvin är gnagare med långa framtänder. De lever vilt i Sydamerikas bergstrakter, där finns det nio olika arter i naturen. I det vilda lever de i flockar med ett tiotal djur. Våra tama marsvin kommer alltså från Anderna och är formade av ett bergsklimat som kan växla snabbt mellan varmt och kallt. Redan för 4 000 år sen tämjde ursprungsbefolkningen i Sydamerika marsvin för att ha dem som husdjur och till mat. När Sydamerika koloniserades av européer, fördes marsvin hem till Europa och blev snabbt populära som exotiska sällskapsdjur. Riktigt stor spridning som husdjur hos oss fick de först för hundra år sen.

Marsvin blir lätt tama, riktiga kelgrisar, men man behöver ge dem tid, lugn och ro. Marsvin är flockdjur, pigga och mycket sällskapliga. Därför är det bra ha flera marsvin samtidigt, men av samma kön. Det finns korthåriga, strävhåriga och långhåriga marsvin i olika färger.

Pratsamma utedjur

Djur som lever i flock behöver kommunicera med varandra. Marsvin är mycket pratsamma och visar sina känslor genom att låta. De tjuter, skriker, piper, kuttrar, hackar tänder och till och med sjunger! På så vis kan de visa om de mår bra, är rädda, hungriga eller annat. Hackar tänder gör de för att skrämma bort en rival.

På sommaren vill marsvin beta gräs. De är gärna ute, men tycker inte om regn. På vintern är det för kallt för marsvin att vara utomhus här i Sverige. Och när det kommer mycket snö skulle det bli för svårt för dem. De kommer ju från varmare trakter.

Ungar med päls

Marsvinsmammor bär sina ungar i magen mycket längre än andra gnagare. På 60-70 dagar hinner ungarna växa i mamman. Andra däggdjursungar är blinda och nakna när det föds, men nyfödda marsvinsungar har päls, kan se, gå och springa direkt – de är som vuxna marsvin fast mindre.

C-vitamin

De flesta däggdjur kan tillverka C-vitamin, men varken marsvin eller människor kan göra det. Både de och vi behöver äta vitaminet för att inte få bristsjukdomen skörbjugg.

– Läs mer –

Lill-Skansens djur

Upp