Sparad som favorit Spara som favorit

Katt

Tamkatter bjuds på färdiglagad kattmat och får sova i sängen, men plötsligt kan den keliga hemmakatten bli lik en liten tiger.

Katt på Lill-Skansen

Skansen

Katter har 24 morrhår runt nosen, med dem kan den känna sig fram även i mörker!

I Sverige uppskattar man att det finns minst 1,5 miljoner katter, men det var i Egypten, redan för 10 000 år sen, som människan först började tämja katter som husdjur. Idag finns katten i människans sällskap över hela jorden. Möss och råttor har i alla tider konkurrerat med människan och ätit upp en del av både skörd och matförråd, så man kan förstå att katter i hemmet har varit ett bra sätt att få bukt med de små gnagarna.

Små tigrar

Katter är skickliga smygjägare som ser i mörker sex gånger bättre än vi, men med färre färger. De har 24 morrhår runt nosen, med dem kan den känna sig fram även i mörker. Är en öppning tillräckligt stor för att ta sig igenom? Finns det hinder i vägen? Dessutom kan de kan höra sorkpip som vi inte hör! Inte konstigt att våra förfäder ville ha en sådan musjägare som höll rent kring husen medan de själv låg och sov.

Katten är skicklig på att fånga möss, sorkar och småfåglar. En katt kan springa 50 km/h på korta sträckor och hoppa två meter rakt upp. Jaktinstinkten har den med sig sen 10 000 år från falbkatten, den vildkatt i Orienten som var tamkattens förfader och förmoder.

Katter är anpassade för smygjakt. De kan fälla in klorna i tassarna så att de inte skrapar mot marken. I språnget fäller katten ut sina vassa klor och fångar bytet. Så gör alla katter, även lejon, tigrar och lodjur. Alla stora kattdjur dödar främst genom att bita över strupen och kväva sitt byte.

En liten vän

Katten pratar med oss och andra katter genom att jama, fräsa och spinna. Den utsöndrar också luktämnen, feromoner, från kindkörtlarna och stryker av dofterna mot föremål omkring sig för att markera sitt revir. Till exempel när de stryker sig mot ditt ben vill de doftmarkera sitt revir, inte bara kela.

Den visar också med öron och svans vad den vill. Piskar den med svansen och fäller öronen bakåt är den spänd eller arg.

Tamkatter är både vilda och tama. De är läraktiga och kan bli mycket tillgivna om man umgås med dem. Men de är även självständiga och bestämmer själva när kommer och går.

En katt kan sova 16 timmar om dygnet, mest på dagen. Katter i naturen är mest aktiva under morgon och kväll, men hos människan anpassar den sig till vår dygnsrytm.


Lill-Skansens djur

Upp