Galejans dansbana på Skansen 1948
Sparad som favorit Spara som favorit

Galejan - dansbana och tivoli som på 40-talet

Galejan med tivoli och dansbana är ett exempel på hur stockholmarna sedan 1700-talet använt Djurgården för rekreation och nöje. Tivolit är det enda av Stockholms tivolin som finns kvar på ursprunglig plats, och kanske det enda i hela Sverige. Nu genomgår den en uppfräschning för att till sommaren åter ta plats som stadens främsta folkparksscen.

Händer hos

Idag 21/9 10:30 - 13:30 Retrolek!
sön 22/9 10:30 - 13:30 Retrolek!
lör 28/9 10:30 - 13:30 Retrolek!
sön 29/9 10:30 - 13:30 Retrolek!
Visa kalendarium ›

Under våren genomgår Galejan en renovering för att återskapa den ursprungliga folkparkskänslan. Lagom till sommaren kommer Skansens nygamla scen stå redo för intima konserter, dans till några av Sveriges bästa orkestrar och ljumna kvällar fyllda av autentisk stämning bland karuseller och kulörta lyktor.

Området Galejan har tillhört Skansen sedan 1901. Här finns ett charmigt tivoli med karuseller, lotterier och fiskdamm som fortfarande ser ut som sin föregångare på 1940-talet.

Den handmålade karusellen byggdes i Italien i början av 1900-talet.

karusellhast_CWbesk.jpg#asset:15557


Dansbanan, som var det senaste inom dåtidens folkparksarkitektur,
uppfördes 1937 av arkitekt Ville Tommos. Den inspirerade många efterföljare runt om i Sverige med sin stomme av stålbalkar och böljande lätta tak. Takets form skulle knyta an till folklivet och dess rörelse. Dansbanans stora glansperiod inföll med Thore Ehrlings tiomannaorkester och vokalist som spelade modern dansmusik sex kvällar i veckan fram till mitten av 50-talet då Leif Kronlund tog över taktpinnen. Idag dansas det fortfarande både foxtrot och vals på Galejans tiljor.

Arne-Domerus-Foto-Bengt-O-Nordinwebb.jpg#asset:15558

Arne Domnerus orkester 1963. Foto Bengt O Nordin.

Bakom Galejan finns en liten byggnad med offentliga toaletter för Skansens gäster som är delvis inbyggd i berget. Från början låg här en björngrotta när området ägdes av Stockholms Tivoli. Byggnaden ritades av den berömde arkitekten Holger Bloms arkitektbyrå som också ritade Elefanthuset, Tropikhuset och sjölejon- och pingvinanläggningarna. Holger Blom var flitigt anlitad av Skansen framförallt under 1960-talet. Det var under samma period han också gestaltade både Rosengården och Örtagården till det utseende dessa har kvar än idag.

Byggnaden är mycket välbevarad sedan uppförandet. Exteriört är den i stort sett oförändrad och interiört har endast vissa dörrpartier och mellanväggar till toalettbås på damernas avdelning byggts om

Den gröna vaktkiosken vid ingången från Sollidsporten in till Galejan byggdes 1936 i samband med anläggandet av uppfartsvägen till Skansen och Sollidenplan. Kiosken användes regelbundet fram till 1967 då trafikomläggning till högertrafik genomfördes och kiosken befann sig på fel sida. Idag används den som biljettkiosk vid konserter på Galejan.

Vaktkioskbil.jpg#asset:15551


Skanseniana

Upp