Bageriet på Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Bageriet

I det här lilla bageriet med bagarbod från 1870-talet bakas bröd och kakor på traditionellt vis och de färdiga bakverken säljs över disk. Utanför hänger den typiska bageriskylten i form av en förgylld träkringla.

Öppettider

Idag 22/11 11:00 - 15:00
lör 23/11 11:00 - 16:00
sön 24/11 11:00 - 16:00
tis 26/11 11:00 - 15:00
ons 27/11 11:00 - 15:00
Visa alla Öppettider ›

Inne i bageriets butik kan man ibland köpa nybakat bröd. Här säljs olika typer av kaffebröd och matbröd som var vanliga förr.

Nygräddade bullar och sockerkringlor på Skansens Bageri
Nygräddade kanelbullar och sockerkringlor på Skansens Bageri. |

Innanför butiken ligger siktkammaren, där mjölet siktades och där man ställde nygräddat bröd för att svalna. Nästa rum är själva bageriet som domineras av bakbordet och den stora bakugnen som är murad mitt i huset.

Bagaren bakom disken på Skansens bageri
Bagaren bakom disken på Skansens bageri |

Man fick lov att börja elda i god tid innan brödet skulle gräddas, eftersom det tog många timmar att värma upp ugnen. Man eldade med ved inne i själva ugnen och när den var tillräckligt varm skrapades glöden ut och brödet gräddades på plåtar eller direkt på ugnens botten.

Arbetet i bageriet krävde passning nästan dygnet runt; en bagare arbetade ofta 16–18 timmar per dygn. Lika mycket arbetade de gesäller och lärlingar som han hade till hjälp. På gården ligger en gesällkammare, där gesällerna sov mellan arbetspassen. Lärlingarna sov på golvet i bageriet eller bakom ugnen i siktkammaren.

Huset är flyttat från Gotlandsgatan i Stockholm.

- LÄS MER -

1870-1913


Butiker


Mat & dryck

Upp