Gröt har en lång historia som måltidsmat i Sverige. Den gröt man åt kunde berätta mycket om tid och plats – var i landet man befann sig, vilken samhällsklass man tillhörde och om det var vardag eller fest.
Kan vi hämta inspiration från våra förfäders kostvanor? Då som nu förknippas gröt med både vardag och fest – havregrynsgröten som hälsosam frukost eller risgrynsgröt som ett självklart inslag på julbordet. Under våra Grötdagar får du lära dig mer om grötens historia genom olika tider och samtidigt få möjlighet att reflektera över dagens syn på gröt som maträtt.
Här får du lära dig mer
Bollnässtugan: Carl von Linnés beskrivning av gröt som avhjälper förstoppning
Älvrosgården: potatisgröt på 1830-talet
Boktryckarbostaden: risgrynsgröt på 1840-talet
Arbetarbostaden vetemjölsvälling 1890-talet
Väla skola: Havregrynsgröt enligt 1918
Statarlängan: bönvälling på 1920-talet
Skånegården: rågmjölsgröt på 1920-talet
Järnhandlarbostaden: klappgröt 1930-talet