Vi använder kakor (cookies) för att förbättra, mäta och analysera användningen av webbplatsen samt för besöksstatistik och marknadsföring.

Grötdagar

Kom och låt dig inspireras av gröten, en maträtt som överlevt århundradena och fortfarande har en självklar plats på våra bord. Kliv in i några av Skansens historiska byggnader och lär dig om hur denna enkla men mångfacetterade rätt har förändrats genom tiderna.

  • Gröt har en lång historia som måltidsmat i Sverige. Den gröt man åt kunde berätta mycket om tid och plats – var i landet man befann sig, vilken samhällsklass man tillhörde och om det var vardag eller fest.

    Kan vi hämta inspiration från våra förfäders kostvanor? Då som nu förknippas gröt med både vardag och fest – havregrynsgröten som hälsosam frukost eller risgrynsgröt som ett självklart inslag på julbordet. Under våra Grötdagar får du lära dig mer om grötens historia genom olika tider och samtidigt få möjlighet att reflektera över dagens syn på gröt som maträtt.

    Här får du lära dig mer

    Bollnässtugan: Carl von Linnés beskrivning av gröt som avhjälper förstoppning

    Älvrosgården: potatisgröt på 1830-talet

    Boktryckarbostaden: risgrynsgröt på 1840-talet

    Arbetarbostaden vetemjölsvälling 1890-talet

    Väla skola: Havregrynsgröt enligt 1918

    Statarlängan: bönvälling på 1920-talet

    Skånegården: rågmjölsgröt på 1920-talet

    Järnhandlarbostaden: klappgröt 1930-talet

Dag Tid
Idag, 19 oktober 2025 10.00-16.00
Visa mer