Vi använder kakor (cookies) för att förbättra, mäta och analysera användningen av webbplatsen samt för besöksstatistik och marknadsföring.

Julbord på Skansen

Samla familj, vänner eller kollegor och njut av julens smaker på Skansen. Här serveras traditionella julbord i historiska miljöer, samtidigt som ni kan uppleva den magiska julstämningen i parken med julmarknad, musik och levande traditioner.

  • 20-120 personer

    I Skånska gruvans vackra miljö med utsikt över Djurgårdskanalen bjuds det på klassiskt julbord, vegetariskt julbord eller hela världens julbord – allt efter era önskemål och trevligt serverat vid bordet.

  • Skansens julbord

    Välkommen till Skansens julbord som förenar hantverk, tradition och stämning. I vackra lokaler på Högloftet och Nyloftet dukar vi upp ett julbord i miniatyr av Sverige – med rötter i svensk kulturhistoria och råvaror från gård, skog och hav. 

     

    Bokningen öppnar inom kort.

Skansens årskort

Letar ni efter en uppskattad julklapp till era medarbetare och kunder? Skansens årskort är den perfekta gåvan som sprider glädje året runt.

Nyårsmenyer

  • Nya traditionen startar med middag och barhäng! En nyårsmiddag på Stora Gungan är avslappnat, men med hög ambition och inspiration från de klassiska smakerna.

  • Gubbhyllan

    Traditionsenlig middag med hög ambition på mat och upplevelse på Gubbhyllan för 14:e året i rad! Traditionen fortsätter med en helkväll på Gubbhyllan, och KC Wallberg som trakterar. KC plockar ut råvarorna och kombinationerna som har stuckit ut och fastnat lite extra under året.

  • Julmatens historia

    Maten hör julen till och så har det även sett ut historiskt. Men när blev egentligen julskinkan populär? Och var i landet åt man äggost?

    Julen var den tid då man kunde få äta sig rejält mätt. Grisen och kalven slaktades så man fick färskt kött och kunde göra korvar och syltor till julbordet. Dopp i grytan kommer från att man lägger en rågskiva i det varma kokspadet. Det bakades bröd och kakor, bryggdes öl och kärnades smör och allt skulle dukas fram på det dignande julbordet.

  • Julbord i Oktorpsgården

    Julbord i Oktorpsgården

  • Julskinka, Janssons frestelse och mer därtill

    Lutfisken är en tradition som har sitt ursprung i att man under den katolska tiden fastade inför jul och istället åt fisk. Den torkade fisken blötlades på Anna-dagen den 9 december, därefter följer en procedur med lutning och avlutning som sammanlagt tar ca 14 dagar. Andra klassiker på julbordet går inte riktigt så långt tillbaka i tiden.

    Skinkan är en relativ nykomling i sammanhanget och blev populär på 1900-talet. Innan dess sparades skinkan, som var en fin del av grisen till senare på året. Istället åt man korv, sylta, grishuvud och grisfötter till jul. Köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse dök upp först på 1970-talets julbord.

    Risgrynsgröt – en dansk delikatess

    Risgrynsgröten var en delikatess eftersom ris var en importerad och dyr vara. Ris à la Malta med vanilj, socker och grädde gjorde risgröten till en tjusigare efterrätt på det borgerliga julbordet. Rätten kommer från Danmark där den heter Risalamande, och det i sin tur kommer från franskans Riz à l’amande – ris med mandel. En mandel i gröten kunde visa vem som skulle bli gift under året.

    Julbord från norr till söder

    Man har ätit olika typer av julmat i olika delar av landet och det avspeglar sig i de juldukningar som finns på Skansen. I Bohuslän var det vanligt med rödkål och äggost, på Gotland serverades saffranspannkaka, i Halland grönkål, i Skåne lutad ål, på Öland kroppkakor, i Östergötland bruna bönor och fläskkorv, i Uppland gädda, i Värmland hackkorv, i Västergötland grynkorv och i Delsbo ställdes kalvsteken fram på julbordet – för att nämna några exempel.