Julmarknad på Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Skansens julmarknad

Skansens julmarknad är en riktig Stockholmstradition. Upplev en riktig julmarknad med klassiskt hantverk och slöjd, mat och godsaker. Dansa kring granen och julpyssla i verkstan. Julmarknaden pågår helger 24 nov - 16 dec.

Hela Skansen

De här aktiviteterna pågår inte bara på en plats på Skansen, läs igenom programmet för att ta del av allt det kan erbjuda.

Läs mer ›

Tider

lör 24/11 10:00 - 16:00
sön 25/11 10:00 - 16:00
lör 1/12 10:00 - 16:00
sön 2/12 10:00 - 16:00
lör 8/12 10:00 - 16:00
Visa alla tider ›

Skansens julmarknad – en Stockholmstradition sedan 1903

Julen börjar på Skansen! Skansens julmarknad är en obruten tradition ända sedan 1903. I stadskvarteren, på väg upp till julmarknaden, myllrar det av liv under julmarknadshelgerna. Här arbetar hantverkarna för fullt i sina verkstäder och hus. Uppe på marknaden infinner sig julstämningen bland juldekorationer, godsaker, halmslöjd och annat klassiskt hantverk.

På julmarknaden hittar du över 70 marknadsbodar, fyllda av julmat, julklappar och godsaker och hantverk av högsta kvalité. Se även till att komma hungrig - för här finns massor av härlig mat att äta på plats, som traditionella kolbullar, viltburgare, munkar och mycket mera. Delta i julpyssel, dansa runt granen och se hur julen firades förr i våra hus och gårdar. Varmt välkomna!

Jul i hus och gårdar

Kom in i våra hus och gårdar och upplev julfiranden från förr. Här berättar vi om hur julen firades i olika delar av Sverige. I vissa stugor är julgranarna pyntade och i andra står julborden dukade.

Här hittar du mer info om jul i hus och gårdar.

Julpyssla och dansa kring granen

Intill julmarknaden bjuder Ayla Kabaca eller Johanna Börjeson och Julorkestern upp till sång, dans och lek på Bollnästorgets dansbana. Dans kring granen är en uppskattad tradition. Här får stora och små vila från marknad och handel och leka tillsammans. Ta varandra i hand och dansa ikapp!

En bit bort pågår pyssel och ljusstöpning i Skogens hus. Pyssla ihop och använd er egen fantasi för vad ni kan tillverka. Glanspappershjärtan, marknadskarameller eller karamellstrutar? Här finns kunniga programvärdar på plats och hjälper till med julpyssel som det ofta gjordes förr i tiden. Både stora och små får pyssla tillsammans! Öppettider i julverkstaden.

Vill du ha fler tips på barnens jul på Skansen? Här hittar du barnaktiviteter under julen.

Ladda ner våra promenadtips under julen

Spår av tomten
Bland tomtar och bockar
Julstämning På Skansen - korta och långa promenader

Skansens Lucia

På Skansen firas Lucia i dagarna tre - 13:de, 15:de och 16:de december. Upplev ett traditionellt Luciatåg, lyssna på stämningsfulla konserter och hör Skansens museipedagoger berätta historien bakom det svenska Luciafirandet.

Läs mer om Luciafirande på Skansen.

Lucia på Skansen |

Julhandla en vardag

Den stora julmarknaden har öppet på helgerna men det finns gott om möjligheter till julhandel i veckorna också. Butikerna har öppet liksom flera hantverkare. Läs mer om julhandel i veckorna här.

Julafton på Skansen

Kom hit och känn julstämningen, hälsa på hos alla djuren och hitta den där sista julklappen i Skansenbutiken på Logen, på Lill-Skansen eller på Skansen-Akvariet.

Läs mer om Julafton på Skansen.

Fira tolvslaget på Skansen – nyår på Sollidenscenen

Det är en alldeles speciell känsla att stå på Sollidenplan en nyårsafton, med utsikten över Stockholm och få lyssna på en rad härliga artister på scenen. Som det varit varje år sen slutet av 1800-talet räknas tolvslaget in efter att vi fått lyssna på Alfred Tennysons klassiska dikt Nyårsklockan. Sen ryker champagnekorkarna och alla skålar in det nya året. Det finns både champagnebar på plats och det är tillåtet att ta med sin egen champagne.

Nyårsfirandet direktsänds av SVT och är ett oslagbart sätt att fira både på plats med dina vänner och tillsammans med hela Sverige.

Nyårsafton på Skansen

Allt du behöver veta om julen på Skansen - FAQ

Vad kostar det att gå på Skansen i jul, när är det öppet och vad händer - det finns många frågor och här hittar du en rad praktiska svar.

Guidade julvisningar

Upplev en jul från förr. Här kan du läsa om våra Guidade visningar föreningar och grupper. Följ med till några av Skansens vackra hem där julens närvaro skänker värme och julstämning.


Liknande aktiviteter

Upp