Folkdansa på Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Folkdans med Skansens folkdanslag

Skansens folkdanslag är ett av Sverige främsta folkdanslag med uppgift att levandegöra våra danstraditioner och att underhålla Skansens gäster. Folkdanslaget visar upp danser i olika teman på Tingsvallenscenen (vid regn i Bragehallen)​.

Tingsvallenscenen

Midsommarfirande på Skansen

På Tingsvallenscenen framförs folkdansuppvisningar av Skansens folkdanslag och sång- och danslekar med Skansens ringleksbarn.

Läs mer ›

Tider

lör 2/6 16:00 - 16:30
sön 3/6 16:00 - 16:30
ons 6/6 16:00 - 16:30
lör 9/6 16:00 - 16:30
sön 10/6 16:00 - 16:30
Visa alla tider ›

Upplev svensk folkdans!

Ordinarie folkdansuppvisning

Lördagar och söndagar (maj, juni till midsommar och september)
Onsdagar, fredagar och söndagar (juni fr o m midsommar, juli och augusti) 
kl 16–16.30 
Välkommen till en uppvisning av svensk folkdans som speglar allmogens danstradition så som den använts av folkdansrörelsen sedan slutet av 1800-talet. Danstraditionerna har förändrats över tid. Nya modedanser har införlivats för att existera parallellt med gamla danser. Ibland har danserna smält samman med varandra, andra gånger har nya danser kommit att tränga undan de äldre. Danserna som här presenteras är gruppdanser och pardanser. Danser med olika geografiskt ursprung och med rötter i olika tider. Vissa danser har dansats för nöje, andra är sceniska bearbetningar samt en del rena koreografier inspirerade av folklig tradition. För musiken svarar Skansens spelmän.

Skansens folkdanslag dansar med publiken

Lördagarna 1, 15 och 29 juli och 12, 19 och 26 augusti
Söndagarna 9, 23 juli och 6 augusti
kl 16–16.30 
Efter en kortare ordinarie uppvisning att får du möjlighet att gå upp på dansgolvet och dansa tillsammans med våra skickliga folkdansare. Tillsammans dansar vi enklare danser där alla kan delta utan förkunskaper. För musiken svarar Skansens spelmän.

Bröllopsfest med Skansens folkdanslag

Tisdagarna 4 och 18 juli och 1, 15 och 29 augusti
Torsdagarna 29 juni, 13, 27 juli och 10, 24 augusti
kl 19–19.30
Följ med på ett bondbröllop!
Här bjuds svenska bröllopstraditioner från olika delar av Sverige under 1800-talet. Vi kommer in när bröllopsföljet med spelmännen i spetsen anländer till gården där festen ska hållas. Vi presenterar traditionella folkdanser och olika seder som kunde ingå i bröllopsfest under 1800-talet. Såväl vigseln som bröllopsfesten var rik på ritualer som markerade övergången från ogifta till äkta makar. Bröllopet var viktigt och kunde ofta innebära ett statusbyte i byn.

Slåttergille med Skansens folkdanslag

Tisdagarna 27 juni, 11, 25 juli och 8, 22 augusti
Torsdagarna 6, 20 juli, 3 17, 31 augusti
Kl 19–19.30 
Följ med på ett slåttergille!
Dansen i bondesamhället var främst förknippad med fest och fest höll man ofta efter en. Efter en intensiv arbetsperiod. Vid slåttern arbetade både pojkar och flickor arbetat tillsammans med att avverka det höga gräset på ängarna för att få foder till djuren. Efter avslutat arbete hölls ett slåttergille i den ljusa och ljumma sommarkvällen med goda tillfällen till flört mellan de unga. Danserna som här presenteras är gruppdanser och pardanser. Danser med olika geografiskt ursprung och med rötter i olika tider. Vissa danser har dansats för nöje, andra är sceniska bearbetningar samt en del rena koreografier inspirerade av folklig tradition. För musiken svarar Skansens spelmän.

Folkdans
Folkdans

Boka Skansens folkdanslag!

Skansens folkdanslag är en ideell förening som grundades 1892. Danslagets huvuduppgift är att genomföra folkdansuppvisningar på Skansen under sommarsäsongen. Skansens Folkdanslag har ca 65 olika danser på
repertoaren och dessa dansas enligt ”Skansentradition”.

Skansens folkdanslag kan engageras för folkdansuppvisning, dansinstruktioner eller jul- och midsommarlekar på privata tillställningar och evenemang på Skansen. Kontakta Skansens evenemangsproducent, Katarina Ridderberg på tel: 08-442 82 66 eller e-post

Vill du dansa i Skansens folkdanslag? Nu rekryterar vi!
Skansens folkdanslag behöver kontinuerligt fler dansare, gärna manliga. Om du är intresserad titta in på Skansens folkdanslags webbplats.


Liknande aktiviteter

Upp