Kvinna skördar i Skånegårdens trädgård

Vilda växter - en vandring bland kända och okända örter

Välkommen att möta nässla, kirskål och maskros på vår vandring genom ett vackert Skansen där många av våra vanligaste vilda växter finns representerade – ja det vi faktiskt i dagligt tal kallar för ogräs.

Sedan urminnes tider har människor samlat växter för olika ändamål, både som medicin och föda. Troligen är örtläkekonsten människans äldsta läkekonst. För bara hundra år sedan var örtkunskapen hos allmänheten stor och man använde örter som bot i var mans hem. Idag är vi åter mycket intresserade av denna kunskap, inte minst med tanke på vår hälsa och miljö. Vi vill ha mer närodlad, ekologisk och giftfri mat och ser kopplingar till våra växter och den biologiska mångfalden.

Inte nog med att örter och växter är bra för hälsan att samla in, det är också både rogivande och terapeutiskt. I vandringen berättar vi om hur du bör tänka innan du startar växtinsamlingen. Vi lär oss känna igen de vanligaste växterna och örterna, och vilka du absolut bör undvika.

Följ med på en vandring över Skansen och besök våra ängar vid bland annat Posthuset, Skogaholms herrgård, Gullviveängen, Hoppans källare och Skånegården.

Med reservation för annan rutt beroende på väder och växtbestånd.

När: April t.o.m oktober.
Tidsåtgång: 1 timme
Antal: 25 personer/grupp
Pris: 2 700 kr/grupp + entré till Skansen/person
Kontakt: Skansen Bokning tel 08-442 82 70 eller mejl bokning@skansen.se


Visningar för privatpersoner eller föreningar

Upp