Vanliga frågor och svar om Drop in-bröllop

Är det något ni undrar över inför Drop in-bröllop på Skansen? Här kan ni läsa de vanligaste frågorna och svaren.

Frågor och svar om Drop in-bröllop på Skansen

Kan man boka tid för sitt bröllop?
Tyvärr kan ni inte boka tid för ert bröllop, drop-in är det som gäller. Hur lång väntan blir beror på hur många som kommer. Under tiden ni väntar finns det en mängd olika bröllopsaktiviteter ni kan ägna er åt.

Kan man välja vigselförrättare?
Nej, det kan man inte. Vigseln förrättas av den förrättare som i tur och ordning blir ledig.

Vi har våra barn med oss. Kan de gå in tillsammans med oss i entrén för brudpar?
Medföljande barn till och med 15 år kan gå in genom samma entré och betalar då vanlig entréavgift.

Vi har ganska många bröllopsgäster med oss, kommer alla att kunna se och höra vigseln?
Det finns plats för bröllopsgäster mellan vigseltälten, men är man en stor grupp kan det bli lite trångt och svårt att se och höra. Sällskap på upp till ca 20 personer fungerar runt tälten. Är ni fler än så är det bra att ni anmäler er i infoståndet på plats när ni kommer. Då kan vi se till att ni hamnar i något av tälten med mest utrymme, eller vid ett par vigselplatser precis bredvid tälten som rymmer större sällskap. Möjligen kan det bli något längre väntetid om ni är många.

Ska man ta med sig legitimation till Skansen?
Ja, det ska man.

Vad händer om man missar sin vigseltid?
När ni kommer får ni i entrén en nummerlapp och en ungefärlig tidsangivelse (på 1-2 timmar när) för er vigsel. På festplatsen ropas numren sedan upp i grupp (tex ”Nu är det dag för nr 20-30”) och brudparen får då ställa sig i kö tillsammans med de andra i samma grupp. Om man missar sin tid inom gruppen är det bara att ställa sig sist i gruppkön. Om man missar sin grupp kan man hoppa in i gruppen efter. Ni hamnar alltså inte allra längst bak i den stora kön, men det kan ta en del extra tid.

Kan man ha egna vittnen med sig?
Det går självklart bra. Ni meddelar vigselförrättaren vilka de är direkt på plats i vigseltältet.

Hur funkar sångtältet?
Det finns en sånglista att välja sånger ur och det gör man på plats i sångtältet. Ni behöver inte meddela i förväg vilken sång ni vill ha.

Finns det någonstans där man kan byta om till bröllopsklädsel?
Ja, på Tingsvallen finns ett tält med speglar för ombyte. Vi spänner upp tyg mellan ombytesplatserna så man kan byta om i avskildhet. Tyvärr finns ingen möjlighet att lämna kvar några kläder där när man lämnar tältet. Allt måste tas med därifrån.

Finns det stolar att låna till de som inte kommer att kunna stå upp hela dagen?
Vid varje vigselplats finns två fällstolar att låna under själva vigselakten. Dessa får dock inte flyttas till någon annan plats. På Bollnästorget och runt om på Skansen finns ett antal bänkar att sitta på.

Kan man få vigselakten och vigselbeviset på något annat språk?
Ja, vigselbeviset kan fås på engelska och finska. För att se vilka språk vigseln kan utföras på gå till Drop in-bröllop på Skansen

Hur och när registreras vigseln och är vigselbeviset en juridisk handling vi kan använda?
När vigseln är genomförd fyller vigselförrättaren i pappret som sedan skickas till Skatteverket som registrerar vigseln i folkbokföringen. På sommaren när det sker många vigslar kan registreringen ibland dröja flera veckor. När vigseln är registrerad kan du själv beställa ett familjebevis på Skatteverkets hemsida som är det juridiska dokument som visar att ni är gifta. Dokumentet skickas hem till din folkbokföringsadress och kan också beställas på engelska.

Vi vill förnya våra våra löften, behöver vi ta med oss något?
Nej, egentligen inte. Ni behöver inte hindersprövning eller papper från församlingen eftersom ni redan är gifta. Om ni vill kan ni ta med vigselbeviset eller en kopia på det, men det är inte nödvändigt. När ni kommer till bröllopsentrén så anmäler ni där att ni vill förnya era löften.

Finns inte svaret på din fråga här? Kontakta info@skansen.se för övriga frågor.

Upp