Vanlig padda på Lill-Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Vanlig padda

Paddan sitter stilla och väntar på maten. Den fångar småkryp genom att blixtsnabbt kasta ut sin långa, klibbiga tunga.

Vanlig padda

Visste du att

Paddan har giftig hud, så andra djur tycker inte om att äta paddor. På skinnet och bakom ögat har paddan giftkörtlar.

Paddor hör till gruppen groddjur och är släkt med grodor och salamandrar. De är vårtiga och klumpiga, och kan bara gå eller småhoppa. På hela jorden finns det 500 arter av paddor, men i Sverige har vi bara tre arter.

Vanlig padda är vanligast och finns i större delen av landet, utom i de kallaste delarna i norr. Paddan har giftig hud, så andra djur tycker inte om att äta paddor.

Utseende & biologi

Paddor har stora, röda ögon. Pupillen är smal och vågrät. De behöver kunna se bra när de ska fånga insekter med sin långa, klibbiga tunga som den blixtsnabbt kan skjuta ut.

Paddor sover i vinterdvala under tjälen, djupt nere i hål i marken. När de vaknar på våren kryper de till vatten för att leka. Paddhanen kan då rida på en paddhona flera hundra meter på väg till vattnet. Väl framme parar de sig och lägger sin rom

Paddor spelar på våren, de skrockar metalliskt. Hanar med djupaste basrösten får para sig mest. De sprutar ut sina spermier över honornas ägg och honan fäster långa äggsnören på vattenväxterna. En hona kan lägga flera tusen ägg – det tar en halv dag.

Rommen blir yngel som sen får ben och blir stora. De äldre paddorna lämnar vattnet efter leken och kravlar upp på land. De unga paddorna är redo att gå upp på land efter 2–3 månader. Sitt sommarliv kan paddorna leva flera kilometer från det vatten där de kläcktes. Paddor är mer anpassade för ett liv på land än grodor, men simhuden på bakfoten visar att de är skickliga simmare.

Pussa inte en padda
På skinnet och bakom ögat har paddan giftkörtlar! Där bildas giftet bufotoxin, som är farligt för många rovdjur. Giftet går inte genom vår hud, men hos vissa kan huden bli irriterad. Så det är nog inte så bra att pussa en padda om man nu skulle vilja det.

Farlig fluga
Det finns en spyfluga (Lucilia bufonivora) som lägger ägg på paddan. Fluglarverna kryper in i paddans näsa och ögon och äter upp paddans huvud inifrån. När paddan dött äter de upp resten av paddan.

Paddan & människan

Vi människor har gjort det svårt för paddor på många håll. När vi dikar och torrlägger försvinner paddornas lekvatten. Idag måste många paddor passera vägar för att krypa mellan sin sommarskog och sitt lekvatten på våren, då blir många paddor överkörda. Där vi vet att paddor kryper över vägen på våren ska vi cykla och köra bil försiktigt. Om vi känner till stora övergångsställen för paddor över trafikerade vägar, kan vi tipsa Trafikverket att de bör göra grodtunnlar. I en grodtunnel kan paddor och grodor krypa under vägen istället för uppe på den.

Vill vi hjälpa paddor, ska vi vårda små vattensamlingar där de kan leka. Det är inte bra om de växer igen med för mycket vattenväxter. Paddor leker gärna vid soliga stränder där isen tidigt smälter bort på våren.

Paddor är fridlysta.

Ring grodorna i Tyresta nationalpark!
Lyssna på hur grodor och paddor spelar.
Ring 08-5010 01 69, knappa in nummer 20.
Bara samtalsavgift.

– Läs mer –

Grodor & reptiler

Upp