Under Skansens första år skapar vår grundare Artur Hazelius, och ansluter sig till, flera av de traditioner som upplevs som klassiskt svenska. Redan ett halvår efter det att Skansen öppnat kunde man, om än i blygsam skala, fira valborgsmässoafton på Hazelius nya friluftsmuseum på Djurgården. Då framfördes sång och man hurrade för våren och för konungen. I enlighet med östsvensk sed tände man även eldar på kvällen.
Valborgsmässobål på Skansen med Stockholm i bakgrunden.
Sudentsångarna sluter upp
År 1894 blir första året som studentsångarna hälsar våren på Skansen. I Uppsala hade den sista april länge varit studenternas och manskörens stora dag. Så när Artur Hazelius, som själv studerat i Uppsala, presenterades med idén om att skapa en liknande tradition i huvudstaden var han omedelbart positiv. I tidningarna annonserade man efter gamla studentsångare som ville sjunga in våren på Skansen och fick genast stort gensvar.
Intresset för att delta i kören fortsatte att växa de kommande åren. År 1897 kunde man ställa upp med 200 sångare i kören och valborgsmässoaftonen 1900 med hela 250 personer. Sannolikt spelade det efterföljande kalaset i Bragehallen en viss roll när det kom till engagemanget. Valborgsfirandet drar även stora skaror besökare. En kylig valborgsmässokväll år 1900 är det minst 10.000 stockholmare som strävar upp mot Orsakullen.
Skansen en välbesökt valborg. Foto: Svenska Dagbladet.
Valborgsmässokören, som kören kallades de första åren, utgör 1905 stommen i bildandet av Stockholms Studentsångare. Ett år senare tar de över sången på Skansen på valborgsmässoaftonen, och än idag är det samma kör som hälsar våren med samma sånger som då.
Valborg på Skansen 1931
En mer oväntad tradition
År 1894 presenteras ännu en folklig tradition på Skansen, nämligen leken Slå katten ur tunnan. Det är en skånsk tradition från mitten av 1700-talet som var vanlig vid fastlagstiden och från början involverade en levande katt. Redan från starten byttes katten mot en leksak på Skansen och inför programmet annonserade man för säkerhets skull: "Obs! Katten är uppstoppad.”
Valborgsmässoafton på Skansen 1931. Leken ”Slå katten ur tunnan.” Foto: Ekberg, Olof / Nordiska museet