Trä

Vård av naturhårspenslar

Linoljefärg kräver en pensel med spänst, god färgupptagningsförmåga och följsamhet då linoljefärgen ska strykas tunt och i många lager. Linoljefärg ska därför målas med täta naturborstpenslar av god kvalitet. En naturborstpensel håller längre om man tar hand om den på rätt sätt.

När man köpt en ny pensel i naturhår ska hela penseln även skaftet, impregneras i rå linolja. Låt gärna penseln stå några dagar så att oljan tränger in ordentligt. Dra ur oljan ur penseln och tvätta med såpa och ljummet vatten. Skölj ur såpan ordentligt. Gno sedan toppen av penseln mot ett sandpapper av grovlek 60 - 80 för att få bort de strån som sitter löst. Skölj ur penseln med såplösning.

Ska man fortsätta måla med penseln dagen efter, ställer man den i vatten över natten. Nästa dag slår man ur vattnet och fortsätter måla. När målningen är slutförd tvättar man penseln med såpa och ljummet vatten. Sedan placerar man penseln i en burk med rå linolja. Det är viktigt att endast använda rå linolja för impregnering och förvaring. Kokt linolja bildar nämligen ett skinn på ytan.

Viktigt att alltid komma ihåg är att trassel och trasor som är indränkta i linolja kan självantända, därför är det bra att dränka in dem i vatten eller elda upp dem med en gång.


Tips och råd inom hantverk och slöjd

Upp