Tapetserare på Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Tapetserarverkstaden

Ordet tapetserare har franskt ursprung. Den franske tapetseraren, le tapissier, hade till uppgift att hänga vävda tapeter, tapisseries, på väggarna. Tapetserarverkstaden visar hur man arbetade här runt sekelskiftet 1900.

Ordet tapisserie betyder också mattor, dukar och möbelklädslar och med tiden blev klädseln av möbler den viktigaste delen av arbetet.

Även uppsättning av papperstapeter hörde ursprungligen till tapetserarens arbetsuppgifter, men när användningen av papperstapeter blev allt vanligare under 1700-talet övergick detta arbete till yrkesmålare och tapetmakare.

Vid mitten av 1800-talet kom stålfjädern som en teknisk nyhet. Den gav tapetserarna möjlighet att bygga upp bekväma sittmöbler genom en speciell teknik av snörning och stagning.

Tapetserarverkstaden ligger till höger i Guldsmedshusets portgång och visar hur man arbetade här runt sekelskiftet 1900.

– Läs mer –

1870-1913

  • Rådande restriktioner innebär att Skansen kan ha som mest 5000 gäster samtidigt på området. Därför måste vi reservera oss för att vi kan behöva stänga entréerna när det är fullsatt. Vi gör allt vi kan för att du ska få ett bra besök på Skansen, välkommen!

  • Köp här

Upp