Nationaldagen på Skansen

Datumet för denna aktivitet har passerat

Sparad som favorit Spara som favorit

Sveriges Nationaldag på Skansen

Vi firar Sveriges nationaldag med flaggverkstad, ansiktsmålning, folkdans, pyssel och andra aktiviteter för barn. Dagen avslutas med en festlig och stjärnspäckad konsert på Sollidenscenen i närvaro av Deras Majestäter Konungen och Drottningen med familj.

Sollidenscenen

Evenemang på Sollidenscenen

Sollidenscenen har utvecklats till en nationalscen som förknippas med nyår, nationaldagsfirande och Allsång på Skansen.

Läs mer ›

Sveriges nationaldag 6 juni

Det var på Skansen som firandet av Sveriges Nationaldag, eller Svenska Flaggans Dag som den ursprungligen kallades, startade år 1893. Skansens grundare, Artur Hazelius, ville instifta en högtidsdag som skulle samla nationen och valde den 6 juni. Det var den dagen, år 1523, som Gustav Vasa utropades till kung och det var den 6 juni 1809 som den då gällande regeringsformen undertecknades.

Ända sedan 1893 har Nationaldagen firats traditionsenligt på Skansen i närvaro av kungafamiljen och med musik, högtidstal och utdelning av fanor. De tidiga åren började dagen som en allmän vårfest och avslutades med ett högtidligt program på kvällen. Så småningom utvecklades dagen till Svenska Flaggans Dag och 1983 blev flaggdagen Sveriges Nationaldag. 2005 blev 6 juni officiell helgdag.

Nationaldagen på Skansen under dagen

Flaggverkstad och ansiktsmålning
Tillverka din egen flagga och bli festligt målad i ansiktet
10:00-16:00 Bollnästorget

Lekar från förr
Pröva på att gå på styltor, rulla tunnband, hoppa säck och tafattlekar!
10:00-17:00 Hazeliusängen

Retrolek
Twistband, rockringar och andra lekar som väcker nostalgin till liv!
10:30-13:30 Galejans dansbana

Nationaldagskonserter
Kören Stockholm Singers ger under ledning av dirigenten Bo Aurehl två nationaldagskonserter med klassisk och folklig repertoar.
13:00 & 14:30 Seglora kyrka

Folkdansuppvisning
Folkdansuppvisning med Skansens Folkdanslag
15:30-16:00 Tingsvallens dansbana

Nationaldagen på Skansen under kvällen

Musikfylld nationaldagshyllning från Skansen

Välkommen att fira Sveriges nationaldag i SVT med Anne Lundberg och Tara Moshizi som programledare och med bland andra Carola, Sara Zacharias, Bishara Morad och Lisa Nilsson på scenen kl 18:30–19:30.

Det blir en traditionsenlig och musikfylld helkväll på Skansen under nationaldagen, som inleds med kungafamiljens kortege genom Stockholm.

På Sollidenscenen finns denna kväll utöver Arméns musikkår också Carola, som kommer att sjunga Säg mig var du står, dansgruppen Kurbits Crew som framträder tillsammans med Dinah Yonas Manna och Prince Mpedzisi. Kurbits Crew har funnits drygt ett år och består av ungdomar i åldrarna 12-14 år och kommer från Leksand och har uppkallat sig efter den dekorativa målarkonsten från Dalarna – kurbits. Sara Zacharias, Ted Gärdestads dotter, har skrivit en låt tillsammans med artisten Tomas Andersson Wij, som hon kommer att framföra under nationaldagen och tvåan i årets Melodifestival, Bishara Morad, kommer också att sjunga, liksom Lisa Nilsson och Nino Ramsby, som tillsammans med pianisten Monica Dominique kommer att framföra Så skimrande var aldrig havet. Semmy Stahlhammer och Maele Sabuni kommer att framföra Partita no 1 b-minor tempo di bourré av Johann Sebastian Bach från sin föreställning, Bach in the Street.


Liknande aktiviteter

Upp