Stockholms Glasbruk, Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Stockholms Glasbruk

Stockholms Glasbruk tillverkar och säljer bruksglas, prydnadsglas, konstglas i egen design och beställningsarbeten på plats i hyttan på Skansen.

Öppettider

Idag 3/7
lör 4/7
sön 5/7
mån 6/7
tis 7/7
Visa alla Öppettider ›

Detta är Stockholms enda glasbruk, här kan du se de skickliga glasblåsarna tillverka unika glasföremål. De berättar gärna om hur sand blir till glas och visar hantverket steg för steg. Vägg i vägg med glasblåsningen ligger en utställnings- och försäljningslokal där du kan hitta dina favoriter bland presenter och nyttoföremål. Här görs även beställningsarbeten samt det speciella krackelerade Skansenglaset som tillverkats sedan 1933.

Blås din egen glaskula!

På Stockholms Glasbruk går det även att ordna företags- och gruppaktiviteter. Och den som önskar kan även boka tid för att tillverka en egen spännande gåva, exempelvis till brudparet eller jubilaren. Pröva på att blåsa glas och handla unika gåvor tillsammans med passande mat och dryck, till exempel klassisk ”hyttsill” med nubbe och öl.

Kontakta glasbruket för vidare information och bokning: Tel 08-662 84 48 eller mejl: info@stockholms-glasbruk.se. Alternativt besök glasbrukets egen hemsida: stockholms-glasbruk.se.

Byggnaden

Stockholms enda glasbruk ligger på Skansen. Redan 1930 startade verksamheten då en hytta från 1700-1800-talet skulle tillföras våra stadskvarter. Men ingen lämplig byggnad fanns att finna och därför gjordes en rekonstruktion med hjälp av ritningar från Johannesholms hytta i Dalarna samt förebilder från äldre glashyttor i Småland.

Glasblåsare i tre generationer

Karin Hammar som driver glasbruket är tredje generationen glasblåsare på Skansen. Det var hennes morföräldrar Lily och Ture som 1933 först startade verksamheten på söder i Stockholm och flyttade vidare den till den nyuppförda hyttan på Skansen 1935. 1980 togs hyttan över av Karins föräldrar Marianne och Göran Hammar som drev den fram till 90-talet då dottern tog över. Glasindustrin i Sverige har minskat kraftigt de senaste åren och från att ha varit en stor glasnation tillverkas nu mycket av vårt bruksglas i andra länder. Det svenska unika glaset tillverkas i liten skala och Stockholms Glasbruk är ett av få där hantverket lever vidare.


Butiker

Upp