Allsång på Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Sollidenscenen

Den nuvarande Sollidenscenen byggdes 1938. Här har stora och små stjärnor uppträtt genom åren.

Händer hos

Idag 25/8 11:00 - 11:30, 14:00 - 14:30 Babblarna på Skansen
lör 31/8 15:00 - 00:00 Soul Train In The Park
fre 13/12 10:00 - 16:00 Lucia på Skansen
lör 14/12 10:00 - 16:00 Lucia på Skansen
sön 15/12 10:00 - 16:00 Lucia på Skansen
Visa kalendarium ›

Sollidenscenen har länge använts för stora publika evenemang varav många har sänts i både radio och tv. I dag förknippas scenen framförallt med program som Allsång på Skansen, nyårsfirandet på Skansen och olika konserter. Det gör att Sollidenscenen i dag är känd för en stor del av Sveriges befolkning vilket ger den stora symbol- och identitetsvärden. Värdena är inte bara knutna till byggnaden utan även till Solliden som plats.

Ett stort antal kända svenska och utländska artister, musiker, solister och dirigenter som framträtt här. Det var också enligt uppgift den första utomhusscen som godkändes för Sveriges radios inspelningar vilket gör den intressant. Det har funnits ett flertal olika musikpaviljonger på Solliden. 1914 Ritade arkitekten Ragnar Hjort en åttkantig paviljong mitt på nuvarande Sollidenplanen. Det fanns vid denna tid också en kupolformad paviljong längre österut, vid Solhem. Hjorts paviljong ersattes redan 1920 en paviljong från Kronobergshed i Småland som tillhört Kronobergs regemente.

Framträdandena på scenen blev populär och redan på 1930-talet bedömdes paviljongen från Kronobergshed vara både för liten och förfallen. I samband med att Skansens huvudentré flyttades till sitt nuvarande läge vid Djurgårdsslätten och rulltrapporna upp till Sollidenterrassen sprängdes in i berget ersatte man därför den gamla paviljongen med en ny. Den beskrevs som ”En hypermodern musikpaviljong --- En vackrare musikplats i det fria än övre Solliden torde icke lätt kunna uppletas. Från parkett har man hela utsikten över staden och hamninloppet fri under de ståtliga ekarnas kronor."

Den nya musikpaviljongen ritades av arkitekt Nils Einar Eriksson 1938. Den skulle rymma 80 musiker och framför paviljongen skulle det finnas plats för 1000 åhörare. Den nya paviljongen placerades därför längre västerut än den tidigare. Eftersom paviljongen framförallt var avsedd för akustisk musik, förstärkare och högtalare var inte av någon vidare kvalitet på denna tid, så fick paviljongen en snäckform och var invändigt klädd med speciellt utformade paneler för att fungera som ”förstärkare” för musiken. Scengolvet var uppbyggt i olika nivåer som korresponderade mot panelerna i kupolen. Sollidenscenen blev Sveriges största och modernaste utomhusscen. Den användes även av av Sveriges radio för inspelningar.

Scenen var i första hand anpassad för större orkestrar som skulle underhålla åhörarna som satt på de uppbyggda terrasserna på Solliden och blickade ut över Stockholm. Bänkarna var uppställda så att åhörarna vände sida till scenen. Tanken var alltså inte som i dag att man skulle sitta vänd mot scenen.

2012 var det dags att bygga om scenen. Scenytan blev rejält utökad och ett nytt tak ovanför scenen utformades i fartygsplåt. Snäckan från 1938 bevarades och restaurerades. Det byggdes också till utrymmen för scenkontor och förråd, och nya loger. Den nya scenen invigdes på nationaldagen den 6 juni 2013.

- LÄS MER -

Skanseniana

Upp