Datumet för denna aktivitet har passerat

Sparad som favorit Spara som favorit

SM i Fågelholk

Kom och se årets finalister i SM i Fågelholk.

Lill-Skansen

Lill-Skansenkarta

Välkomna till Lill-Skansen – barnens egen djurpark! Här hittar du bland annat öppettider.

Läs mer ›

Martin Emtenäs presenterar årets finalister i Naturskyddsföreningens tävling SM i fågelholk.

Fri entré för besökare till pressvisningen kl 08:30–09:30 den 19 mars.


Holkarna kommer att finnas uppsatta för allmänheten ungefär från påsk och hela sommaren igenom.


Kort bakgrund om SM i fågelholk

Holkarna byggs av barn (klass1-9) i skolor runt om i hela Sverige. I år har 544 fantasifulla holkar anmälts till tävlingen. Sammantaget är det tusentals barn och ungdomar som har byggt holkar med vägledning av engagerade lärare.

Varför ska man bygga holkar?

Många fågelarter bygger bo i hål. På många ställen är det ont om träd med hål. Genom att sätta upp holkar får fler fåglar chans att hitta en boplats och häcka. De flesta fåglar som bygger bo i hål, kan inte själva hacka ut sitt hål. De är beroende av hackspettar som gör ett nytt hål varje år och lämnar det gamla till nya invånare. För att det ska bli hål behövs gamla träd, gärna lövträd som ek eller björk eftersom det oftare bli sprickor och håligheter i lövträd. När svampar och insekter hittar skador, till exempel där en gren gått av, hjälper de hålhackarna genom att äter sig in i träet, luckrar upp det och ser till att det blir en bra början till ett hål.

Varför ordnar Naturskyddsföreningen SM i fågelholk i samarbete med Skansen?

Genom att uppmuntra holkbyggandet och barns engagemang för naturen vill Naturskyddsföreningen ordna fler bohål åt fåglarna och mer naturupplevelser åt både gamla och unga!

En viktig uppgift för Naturskyddsföreningen och ungdomsorganisationen Fältbiologerna är att hjälpa människor i alla åldrar att komma ut och uppleva naturen. Den som sätter upp en holk och får chansen att se fåglar bygga bo och mata ungar på ganska nära håll, glömmer det inte. Det är livat i holken!Liknande aktiviteter

Upp