Skvaltkvarnen på Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Skvaltkvarn

I en skvaltkvarn mals mjöl för gårdens behov. Kvarnhjulet drivs med hjälp av vattenkraft och säden mals mellan två liggande kvarnstenar.

Skvaltkvarnen är en enkel form av vattenkvarn där drivkraften kommer från en vattenström som får ett skovelhjul att snurra. Det rinnande vattnet driver kvarnstenarna som mal mjölet. Flera kvarnar kan ligga i en lång rad längs en lämplig bäck. Bönderna mal i regel samtidigt när det är tillräckligt mycket vatten i bäcken vår och höst.

När man endast kan mala vissa tider på året måste man baka bröd som går att förvara i förråd och då blir det med nödvändighet olika typer av hårt bröd. Det är lättare att förvara säd och bröd än mjöl. Det är också en förklaring till det för Sverige så karaktäristiska hårda brödet. 

Skvaltkvarnen är hämtad från gården Stengårdshult nr 2, Ås socken, Viske härad i mellersta Halland. Den är uppförd i ektimmer i skiftesverksteknik. Taket är ett halmtak. 

Upp