Nålböcker

Skräddarens nålbok

Den textila folkkonstens mest kända föremål är oftast de stora praktföremål som använts i samband med bondesamhällets högtider och representativa tillfällen. Men också i det dagliga arbetet fanns föremål tillverkade med omsorg, lust att pryda och att skänka sina brukare en estetisk dimension förutom den praktiska nyttan. Nålboken är just ett sådant föremål, ett praktiskt nyttoföremål för skräddaren, men också ett prov på hans yrkeskunnande och skönhetslängtan.

Gamla nålböcker av olika typer finns bevarade

De kan vara mycket enkla i sitt utförande, men är förvånansvärt ofta välarbetade. Yttertyget, som omsluter en dubbel nåldyna och ofta en liten ficka, knäpps omlott med knapp och knapphål. Nålböckerna är oftast tillverkade av vadmal, men detaljer av andra tygkvaliteter och skinn förekommer.

Nålboken hörde till den utrustning som de kringvandrande skräddarna bar med sig i ryggväskan från gård till gård. Väskan innehöll också sax, vax, tråd, krita, häktpryl och knapphålsjärn. Skinnskräddaren behövde även sömtång, blypenning, laskpinne och hålpipa.

Nutida utrustning för handsömnad; knapphålsjärn, nålvalk, vibax, nålbok, krita, syring, sax och lintråd.

Synålarna var svåråtkomliga dyrgripar. De speciella skinnålarna importerades och kunde bara köpas på vissa orter. En nål aktades noga och stacks alltid tillbaka i nålboken eller nålvalken efter användning. En borttappad eller avbruten nål utgjorde ett kännbart avbräck i arbetsförtjänsten. De avbrutna nålspetsarna kallades ”ångerudd” och slogs in i bordsskivan så att ingen skulle skada sig på dem.

Nålböcker, ett original och en nytillverkad.
Nålbok, ett original och en nytillverkad. Originalnålboken kommer från Dalarna. Yttertyg och nåldyna är av grönt vadmal, fickan av blått vadmal. Den är handsydd och kantad med ett rött ylleband. Ylleband av denna tunna kvalitet finns inte längre att köpa, därför rekommenderas att de nytillverkade nålböckerna kantas med remsor av bomullstyg och sömnaden anpassats efter det materialet.

DET HÄR BEHÖVS FÖR ATT TILLVERKA EN NÅLBOK

 • Vadmal eller kläde i en eller flera färger.
 • Tryckt bomullstyg ”kattun” som klipps till 2 cm breda remsor. Tyget klipps trådrakt.
 • Lingarn 50/2 och 35/2 oblekt eller i önskad färg.
 • Knapp med ögla på baksidan.
Nålbok
Nytillverkad nålbok, insida med nåldyna och nålar.
Nålbok
Nytillverkad nålbok, insida med nåldyna och ficka.

SÖMNAD

Börja med att vaxa lintråden. Alla sömmar börjar med knut på tråden och avslutas genom att man syr några stygn på varandra.

 1. Kanta fickans överkant med bomullsremsan på följande sätt; Vik in 0,4 cm sömsmån längs remsans ena långsida. Lägg remsan räta mot räta på fickan 0,5 cm från överkanten, sy fast remsan med fållstygn i den vikta kanten. Använd lintråd 50/2.
 2. Vik in remsan mot avigsidan. Vik in sömsmånen på tygremsans andra långsida. Sy fast remsan med fållstygn i den vikta kanten.
 3. Placera fickan på yttertygets insida. Sy fast fickan längs ytterkanten med fållstygn/kaststygn.
 4. Vik nåldynan dubbel. Sy förstygn 0,3 cm från den vikta kanten - genom båda tyglagren. Placera nåldynan på yttertygets insida enl. markeringen. Sy fast nåldynan med fållstygn i vikningen. Använd lintråd 50/2.
 5. Kanta yttertyget och den fastsydda fickan på samma sätt som beskrivs i mom. 1 och 2.
 6. Slå ett 2 cm långt knapphål, oavsett om knappen är mycket mindre. Använd gärna knapphålsjärn. Sy knapphålsstygn runt knapphålets kanter.  Använd lintråd 35/2. Gamla knapphål är ganska grovt sydda, glesa stygn med ”långa ben”. Vadmal rispar inte.
 7. Sy fast knappen vid markeringen. Använd lintråd 35/2.
 8. Pressa försiktigt hela nålboken mot mjukt underlag. Först utvikt, sedan vikt enl. markeringarna.

Här kan du hitta en pdf med mönster och mått.


Tillverka själv

Upp