Skomakare på Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Skomakarverkstaden

Skomakarna var länge, tillsammans med skräddarna, den största yrkeskåren bland hantverkarna i städerna. De var ofta specialiserade på tillverkning av damskor, herrskor eller stövlar. Skomakarverkstaden på Skansen är utrustat så som det kunde se ut runt 1870-talet.

Öppettider

lör 10/9 10:00 - 17:00
sön 11/9 10:00 - 17:00
lör 17/9 10:00 - 17:00
sön 18/9 10:00 - 17:00
Visa alla Öppettider ›

Skomakarna var länge, tillsammans med skräddarna, den största yrkeskåren bland hantverkarna i städerna. De var ofta specialiserade på tillverkning av damskorr, herrskor eller stövlar. Skomakarverkstaden på Skansen är utrustat så som det kunde se ut runt 1870-talet.

Skomakarmästaren hade sin arbetsplats vid skodisken framme vid fönstret. Här fanns också utrymme för gesäll och lärpojke. Om det var mörkt vid arbetsplatsen kom ”skomakarkulan” väl till pass. När kulan var fylld med vatten samlade den dagsljuset eller ljuset från fotogenlampan och riktade det mot en bestämd punkt.

Hos varje skomakare fanns en hylla med läster, det vill säga de fotformade trästycken som bestämde vilken form skon skulle få. Ett stort skomakeri kunde ha flera hundra läster, ofta ett par för varje kund.

Skomakarens viktigaste verktyg var kniv, tång, syl, hammare och rasp. Han skar till skinnet med tillskä­rarkniven, och sulornas kanter jämnades av med skomakarkniven. Knivarna måste alltid vara vassa och skärptes ofta mot strykremmen, som sitter fast på skomakardisken. Alla delar till skon syddes ihop för hand med becktråd.

Skomakarna var länge den största yrkesgruppen bland alla hantverkare i Stockholm. Hantverket är mycket gammalt och har bedrivits med i stort sett samma teknik och verktyg.

Skomakarhuset, som också rymmer Kammakarens verkstad, är ett lågt, torvtäckt timmerhus från omkring år 1700. Det låg tidigare vid Västgötagatan i Stockholm.

– Läs mer –

1870-1913

Upp