Strömming på Baltic Sea Science Center

Träffa en Östersjöexpert – maj 2022

Under fyra tillfällen i april och maj testar vi en ny lektion. Ta med din gymnasieklass till Baltic Sea Science Center och dyk ner i ett aktuellt forskningsområde ihop med en Östersjöforskare! Ett tillfälle kvar: 17 maj, Hållbart fiske – vad är det?

Ni får en introduktion i utställningen på Baltic Sea Science Center av en av våra pedagoger innan vi tillsammans träffar forskaren digitalt.

En klass per tillfälle, först till kvarn! Anmäl er genom att maila bssc@skansen.se (se sista datum för anmälan vid respektive pass).

Lektionen kostar 900 kr (kostnadsfritt för alla skolor i Stockholms och Huddinge kommun).

Tisdag 19 april kl 11.00-12.00
Grunda vikar – i en värld i förändring

Åsa Nilsson Austin från Stockholms universitet forskar på hur ekosystemen nära kusten fungerar och hur de påverkas av oss människor. Hon gjorde sitt examensarbete i Vietnam där hon studerade hur korallrev påverkas av fiskodlingar. Sedan styrde hon kosan mot Östersjöns varmaste vatten – de grunda vikarna. Hon kommer att prata om hur man kan tänkas vända utvecklingen i grunda och övergödda vikar, och att de har fler likheter med fiskodlingar vid korallrev än man kan tro.

Fullbokad

Tisdag 26 April kl 9.00-10.00
Från vara till fara

Christina Rudén från Stockholms universitet forskar på hur man kan veta att en kemikalie är farlig. Hon kommer att berätta om farliga kemikalier i prylar som kan hamna i vattnet och orsaka skada både på människors hälsa och på organismer i miljön.

Fullbokad

Tisdag 3 maj kl 11.00-12.00
Att leva i läkemedel – hur påverkar det fiskarna?

Tomas Brodin från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) forskar på hur mediciner som vi använder för att må bättre hamnar i sjöar, älvar och hav och får djuren där att må sämre. Han har genom åren visat att vanliga läkemedel kan påverka insekter, grodor och fiskar, och kommer att berätta om sin forskning på hur läkemedel kan få fiskar att ändra sina beteenden och hur detta i sin tur påverkar deras överlevnad och till och med hela ekosystem.

Fullbokad

Tisdag 17 maj kl 11.00-12.00
Hållbart fiske – vad är det?

Örjan Östman från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) kommer att prata om hur man kan veta om fiske är hållbart eller inte, och om fisk är hållbar mat i en värld med växande befolkning. Han arbetar till vardags med att utveckla nya produkter från hav och sjö som kan bidra till minskat överfiske och en bättre miljö.
Till den här föreläsningen ska klassen ha tittat på filmen SeaSpiracy (finns t ex på Netflix).

Anmälan senast 13 maj


Gymnasiet

Upp