Skogens hus
Sparad som favorit Spara som favorit

Skogens hus

Vid Bergbanans topp ligger ett grönt hus som smälter in i skogen nedanför. I Skogens hus berättas om miljö, djur och natur men där man också kan stöpa ljus i juletid och binda kvastar på skärtorsdagen.

Händer hos

lör 30/11 10:00 - 16:00 Julverkstad med julpyssel
sön 1/12 10:00 - 16:00 Julverkstad med julpyssel
mån 2/12 10:00 - 15:00 Julverkstad med julpyssel
tis 3/12 10:00 - 15:00 Julverkstad med julpyssel
ons 4/12 10:00 - 15:00 Julverkstad med julpyssel
Visa kalendarium ›

Skansen har flera lärandemiljöer om natur och miljö, inomhus och utomhus, som fungerar som ramar för det pedagogiska arbetet. I sådana miljöer ska barn, skolelever och vuxna få möjlighet till ett lärande men också att utforska, skapa och reflektera. En av dessa miljöer är Skogens hus.

Vid Bergbanans toppstation ligger sedan 1989 Skogens hus, från början uppfört som ett skogsmuseum där främst mellanstadieklasser men också andra barn och vuxna skulle lära sig om ekologisk miljö och skogsbruk förr och nu. Byggnaden innehåller en utställning som berättar om skogen, djurlivet och skogsbruket förr samt en filmsal men används numera främst för utbildningar, pyssel och bokade aktiviteter.

Skogens hus är ett funktionellt och modernt hus, lagt som ett skal över utställningsrummen och med stora fönster ut mot skogspartier på sluttningen ned mot Djurgårdsbrunnsviken. Man valde att inte bygga en kopia av ett äldre hus för att det inte skulle förväxlas med Skansens museala byggnader.

Skogens Hus uppfördes efter ritningar av Ove Hidemarks Arkitektkontor AB genom Ove Hidemark, Ola Forsby och Anders Rosenberg. Hidemarks arkitektkontor ritade även inredningen, monterinteriörer och övriga utställningar. Domänverket var byggherre.


Skanseniana


1946 fram till idag

Upp