Skogaholms köksträdgård på Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Skogaholms köksgård

Gå in i skuggan under äppelträden och se hur det gror i odlingsbäddarna i köksgården intill herrgården från 1700-talet.

Skogaholms park berättar om en anläggning för både lyst och nytta vid en mellansvensk herrgård. I köksgården finns odlingsbäddar som inramas av fruktträd och bärbuskar. Köksgården består av två kvarter. Kvarteret som ligger närmast huvudbyggnaden är uppdelat i fyra avdelningar med fyra bäddar i varje avdelning. I bäddarna odlas kålväxter, sallat, baljväxter och rotsaker i en fyraårig växtföljd. I det andra kvarteret finns en stor bädd med potatisodlingar och olika sorters grönsaker, samt fyra små bäddar med kryddor, örter och prydnadsblommor. Genom köksgården leder grusgången till lusthuset där det inramat av lövgången. Mittöver köksgården ligger plommonlunden.

Vårförberedelse i Skogaholms trädgård
Vårförberedelse i Skogaholms trädgård |

På husets baksida ligger lustgården. Den har parterrer efter mönster av en fransk barockträdgård Lustgården har stenterrasser med trappor och fyra kvarter med låga formklippta buxbomhäckar. Runt hela Skogaholm står lindhäckar klippta i olika höjder samt en lindallé. En engelsk park för lyst saknas inte heller.

Här hittar du en lista över de äppelträd som växer i köksgården.

Här kan du läsa mer om herrgården Skogaholm.

Skogaholms park berättar om en anläggning för både lyst och nytta vid en mellansvensk herrgård. I köksgården finns odlingsbäddar som inramas av fruktträd och bärbuskar.

Lusthuset från Skogaholm
Lusthuset från Skogaholm |
- LÄS MER -

Skogaholm med park


Trädgårdar

Upp