Skogaholms köksträdgård på Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Skogaholms park & trädgård

Här finns en äng, en prydnadsträdgård med formklippta buxbomshäckar samt ett köksväxtland som inramas av fruktträd och bärbuskar.

Öppettider

Idag 13/12 10:00 - 16:00
fre 14/12 10:00 - 15:00
lör 15/12 10:00 - 16:00
sön 16/12 10:00 - 16:00
mån 17/12 10:00 - 15:00
Visa alla Öppettider ›

Vid Skogaholm visas trädgårdar och park kring en mellansvensk herrgård i slutet av 1700-talet. Anläggningen består av ett köksväxtland som inramas av fruktträd och bärbuskar samt en prydnadsträdgård. Här hittar du en lista över alla de äppelträd som växer i Skogaholms köksträdgård.

Vårförberedelse i Skogaholms trädgård
Vårförberedelse i Skogaholms trädgård |

Köksträdgården som består av två kvarter ligger vid husets östra sida. Här odlas flera olika sorters sedvanliga grönsaker och kryddor. Kvarteret som ligger närmast huset är uppdelat i fyra avdelningar med fyra bäddar i varje avdelning. Här odlas kålväxter, sallat, baljväxter och rotsaker i en fyraårig växtföljd. Här finner du en lista över de växter som odlas i trädgården.

I det andra kvarteret finns en stor bädd där det odlas potatis och olika sorters grönsaker, samt fyra små bäddar där man odlar kryddor, örter och prydnadsblommor. Mellan de två kvarteren finns en bred grusgång som leder till ett lusthus. Lusthuset är byggt omkring 1700 och kommer ursprungligen från Bellmansgatan i Stockholm. På var sida om lusthuset finns en lövgång.

Lusthuset från Skogaholm
Lusthuset från Skogaholm |

Prydnadsträdgården ligger på husets baksida och består av parterrer med mönster likt en fransk barockträdgård, det vill säga låga stenterrasser med trappor och fyra kvarter med låga formklippta buxbomhäckar. Runt hela Skogaholm finns även lindhäckar klippta i olika höjder samt en lindallé. Bredvid allén ligger en äng som blommar vackert utav gullvivor på våren.

Här kan du läsa mer om Skogaholm

- LÄS MER -

Skogaholm


Trädgårdar

Upp