Vi berättar om Sveriges historia, kultur och traditioner i de kulturhistoriska miljöerna. Här berättar vi om hur dessa seder och bruk uppstått med influenser från världen omkring oss och hur Sverige förändrats i takt med resten av världen.
I våra kulturhistoriska miljöer kan besökare från alla delar av världen ta en bild av hur Sverige gått från en bondekultur till ett industrialiserat samhälle och känna igen det ursprung som är gemensamt för många av oss.
Vi utvecklar program som knyter an till vår egen blandade bakgrund här i Sverige, med samisk kultur, fornnordiska traditioner och importerade seder och bruk. Vi väver in musik från hela världen i programpunkter och vi låter kulturer mötas.
Vi har en zoologisk avdelning som i samarbete med den kulturhistoriska avdelningen visar hur bondemiljöer kunde te sig förr.
Vi har skandinaviska vilda djur och exotiska djur, och vi berättar om hur man såg på djuren förr och idag, och vi värnar om biologisk mångfald både i Sverige och internationellt.
Hur hanterar vi främlingsfientlighet?
Skansen tar aktivt avstånd från främlingsfientliga åsikter och strömningar. Vi strävar efter att hitta projekt och programidéer som är inkluderande och som välkomnar alla. Skansen samarbetar med aktörer som är för mångfald och tolerans.