Skånegårdens have
Sparad som favorit Spara som favorit

Skånegårdens have

Vid Skånegårdens södersida ligger en lummig trädgård, en skånsk have. Så här kunde en allmogeträdgård på det skånska slättlandet se ut för hundra år sedan.

Trädgården, som har buxbomsinramade växtsängar, ritades av Bill Agerheim 1983. I mitten ligger en rund odlingsbädd, en så kallad solrundning, med ett päronträd i centrum. Trädet är omgivet av gammaldags rosor och vårblommor.

Kvinna skördar i Skånegårdens trädgård
Kvinna skördar i Skånegårdens trädgård |

Från solrundningen strålar gångar ut från sidorna så att det bildas fyra odlingskvarter. I det vänstra odlingskvarteret närmast boningslängan odlas framför allt blomster- och kryddväxter, och i det högra växer ett fläderträd omgivet av växter som blommar i alla årstider. I den bortre delen av haven finns fruktträdgården med äppelträd och bärbuskar, där finns även en kålgård med olika sorters kål och bönor.

Förr var det vanligt att trädgården sträckte sig längs hela husets framsida och hade ett mått som var lika med husets längd gånger en bredd på 3–5 meter, så är det även idag på Skånegården. I köket finns en dörr som leder rakt ut till örtrabatten. Detta visar hur betydelsefulla örterna var för matlagningen.

Skånegårdens have
Skånegårdens have |

1973 skänkte den dåvarande ägaren Skånegården till Skansen och gården flyttades hit. Då återstod bara fragment av trädgården, men en del av de växter som hittades fick flytta med till Skansen. En omfattande dokumentation av växterna kring byggnaderna gjordes också, det finns dessutom ett fotografi från 1913 där man kan ana hur det såg ut i trädgården.

- LÄS MER -

Trädgårdar

Upp