Shetlandsponny på Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Shetlandsponny

Shetlandsponnyn är ingen stor häst men i förhållande till sin storlek är den världens starkaste häst och kan dra upp till 1500 kilo.

Snabba fakta om shetlandsponny

Vetenskapligt namn: Equus caballus
Ordning: Uddatåiga hovdjur
Familj: Hästdjur
Vikt: 150-200 kg
Mankhöjd: 110 cm
Könsmognad: 2 år hos ston
Parningstid: Huvudsakligen på våren
Dräktighetstid: ca 11 månader
Antal ungar: 1 föl
Medellivslängd: 20-25 år, ibland upp till 40 år
Äter: Växter 
Förekomst i Sverige: Ca 20 000 st
Ålder: En shetlandsponny kan uppnå en ålder av drygt 30 år. 

Shetlandsponnyn mycket populär som ridponny åt små barn, detta då den är liten och har ett lugnt temperament. Dessa små hästar kan även tävla, både på lättare såväl som på högre nivåer, då de bland annat är duktiga hoppare och suveräna körponnyer. Vidare har shetlandsponnyer oftast en lugnande påverkan på större hästar och används därför gärna som sällskapsponnyer till andra hästar.

Utseende

Shetlandsponnyn är som högst 107 cm i mankhöjd och har korta starka ben. Huvudet är litet, proportionerligt och välburet. Den kan ha vilken färg som helst, förutom tigrerad.

Att shetlandsponnyn har en liten kroppsbyggnad beror på att den är anpassad till det kalla och blåsiga klimat som råder på Shetlandsöarna norr om Skottland där ponnyn har sitt ursprung. Med en liten kroppsbyggnad är det lättare att överleva och hålla värmen i ett sådant klimat. Shetlandsponnyn har även utvecklat en mycket kraftig och lång vinterpäls, som dessutom är vattentät.

Shetlandsponnyns historia 

Shetlandsponnyerna användes först inom jordbruket, samt till körning, packning och transport. Bland annat användes de för att transportera torv och kol. Under 1800-talet blev det allt mer vanligt att man använde sig av shetlandsponnys i kolgruvorna i Storbritannien, då dessa hästar både var starka och tillräckligt små för gruvgångarna. 

Hästarna fick oftast jobba hela livet i gruvorna och blev inte sällan blinda då de inte fick se dagsljus. En tyngre och grövre variant av shetlandsponny utvecklades specifikt för gruvarbete.

Shetlandsponnyer exporterades över hela världen som körponnyer, barnponnyer, som cirkusdjur och även som sällskapsdjur i parker och hos de kungliga hoven.

Med anledning av ponnyns ringa storlek och lugna temperament är den mycket populär som ridponny åt små barn. Men dessa små hästar kan även tävla, både på lättare såväl som på högre nivåer, då de bland annat är duktiga hoppare och suveräna körponnyer. Shetlandsponnyer har oftast en lugnande påverkan på större hästar och används därför gärna som sällskapsponnyer till andra hästar.


- LÄS MER -
Shetlandsponny på Skansen
Shetlandsponny på Skansen |

Gårdens djur

Upp