Schellack

100 g schellackflingor 
1 dl T-röd

Lägg flingorna i en glas- eller rostfri burk. Häll på T-röd så att det precis täcker, ungefär 1 dl. Låt stå över natten. Vicka lite på burken då och då. Om lösningen är för stark, späd med T-röd. Om man vill påskynda processen kan man stöta flingorna i en mortel innan man tillför T-röd.

Schellack används som spärrskikt innan målning (t.ex. kvistlack) och påstrykes med pensel. Shellack är även en traditionell ytbehandlig för trämöbler och påförs då i många lager med en linneduksudd, s.k. franskpolering. Metoden kräver ett visst handlag för att resultatet skall bli bra. Den snabbt torkande shellacklösningen gör att linnedukssudden gärna hugger sig fast och gör den blanka ytan sträv. Ett par droppar symaskinsolja på linnedukssudden då och då minskar det problemet.

Källa: Skansen


Recept för byggnadsvård

  • Rådande restriktioner innebär att Skansen kan ha som mest 5000 gäster samtidigt på området. Därför måste vi reservera oss för att vi kan behöva stänga entréerna när det är fullsatt. Vi gör allt vi kan för att du ska få ett bra besök på Skansen, välkommen!

  • Köp här

Upp