”Folk hittar vänner för livet i allsångspubliken”

Äntligen sommar och allsångspremiär! Programledaren Sanna Nielsen tog publiken med storm under förra säsongen och är tillbaka på Sollidenscenen. Här delar hon med sig av sina bästa Skansen-tips och sitt finaste minne från djurparken.

Med artister som Darin, Robin Bengtsson och Lisa Nilsson på programmet har det äntligen blivit dags för årets allsång. Under åtta tisdagar, med start den 27 juni, fylls Sollidenscenen med artister, underhållning – och allsång förstås. Förra året gjorde Sanna Nielsen bejublad premiär som programledare och i år är hon tillbaka, fylld med energi.
– Det känns helt fantastiskt. Det är en stor ära för mig att jag får leda ännu en säsong av programmet som har kommit att betyda mycket för mig. Älskar att jag ska få sjunga tillsammans med publiken, alla gäster och få lära känna nya människor!
 
Vad är det bästa med ditt sommarjobb?
– Att få se så många människor sjunga tillsammans och umgås med varandra på ett så okomplicerat sätt. Jag har fått veta att folk hittar vänner för livet i allsångspubliken och det gör hjärtat varmt.

Vilket är ditt bästa Skansentips förutom allsången?

– Det är så mysigt att bara strosa runt på området, men ett kafé som jag har förälskat mig i är Kafé Petissan. Supermysig innergård, lite lummigt och magiska bakverk.  
 
Vilket är ditt bästa Skansenminne?
– Förra årets premiär var en mäktig upplevelse. När jag kommer ut på scenen, adrenalinet pumpar, solen strålar och tusentals människor möter mig med ett sådant kärleksjubel och allsången i Stockholm i mitt hjärta var inte att leka med. Det var magi!

”Tisdagarna är heliga”

De kallar sig Allsångsfamiljen, gänget som träffas i publikhavet varje tisdag vid Sollidenscenen. För Rose-Marie Jadeborg väcktes kärleken till Allsången mest av en slump för över tio år sedan. ”Vi tillhör inventarierna vid det här laget”.

– Vi ville hitta på något kul och åkte till Skansen spontant. Det spöregnade minns jag, men jag kände direkt att jag hittade hem. Det är något med sången och glädjen. Nu får jag fjärilar i magen redan när vi parkerar bilen. Tisdagarna är heliga!

Det var år 2003 och Lasse Berghagen var programledare. Mycket har hänt sedan dess, men en sak är sig lik – i publikhavet skymtar välbekanta ansikten när Rose-Marie, bästa kompisen Lizen och de andra i Allsångsfamiljen, troget dyker upp framför scenen nästan varje tisdag.
– Vi har missat några gånger när livet kommit emellan men planerar semestern för att kunna vara på plats. Det kanske låter galet men så är det, säger Rose-Marie och skrattar.
– Redan vid sista programmet börjar vi planera inför nästa säsong. Vi får lite abstinens kan man säga.

Under allsångstisdagarna är Rosie-Marie på plats utanför Skansen direkt när portarna öppnas. Det gäller att få de bästa platserna.
– Jag är inte särskilt snabb men stark så jag får bära grejerna medan min kompis pinnar på. Bäst är det på eller precis bredvid ståplats, där är publiken lättare att få igång och det är mer drag.
Även om väntan sedan blir lång, blir det aldrig långtråkigt framför scenen.
– Vi umgås och sjunger under hela dagen. Vi tillhör väl nästan inventarierna vid det här laget.

Har du fått sjunga i mikrofonen någon gång?
– Förra året vann vi Min allsång. Alltså det blir inte större än så! Vi sjöng ”Aj, aj aj”.
Vilken är den bästa allsången?
– Gå upp och pröva dina vingar, det är den första jag sjöng. Det är något speciellt med den.

Under åtta tisdagar med start den 27 juni, kan vi alltså följa Sanna Nielsen och artisterna från Sollidenscenen. För den som vill få ännu mer musik i sommar har Skansen ett gediget konsertprogram för gammal och ung.

Upp