Skogaholms herrgård, Skansen

Såpskurning av golv

Här på Skansen skurar vi golven i de kulturhistoriska miljöerna ca 1 – 2 gånger om året – fastän de används dagligen. I övrigt räcker det med att dammsuga eller våttorka.

I de flesta hus på Skansen finns det skurgolv. Vackra skurgolv hittar du till exempel i Skogaholms herrgård.

Såpskurning rengör inte bara golvet utan den bidrar också till att skydda golvet och att på sikt göra det mer och mer slitstarkt. Regelbunden skurning gör också att golvet håller sig ljust. Golv av gran blir ljusare, golv av furu lite mörkare.

Till såpskurning behöver man en skurborste (gärna med skaft), hinkar, skurtrasor eller mopp, kallt vatten och såpa. Såpan ska vara ”fet” och av hög kvalitet (till exempel linoljesåpa eller annan överfettad såpa).


Såpskurning steg för steg

• Sopa eller dammsug golvet innan du börjar skura.

• Ta kallt vatten i en hink och blöt golvet med hjälp av skurborsten, förslagsvis några brädor i taget. Golvet ska bli så blött så att lite vatten ligger kvar på ytan. Om det är stora springor i golvet så får man vara lite försiktig så inte för mycket vatten rinner ner i springorna.

• Ta 2-3 dl såpa till 10 liter kallt vatten i en hink. Obs! Använd alltid kallt vatten (10-20 °C). Varmt vatten gör golvet grått!

• Skura i brädornas längdriktning och några brädor i taget. Använd så mycket skurvatten så golvet fortsätter vara vått. Vid kraftiga smutsfläckar kan man lägga koncentrerad såpa direkt på borsten. Men lägg aldrig såpa direkt på torrt trä, detta kan ge fläckar.

• Lägg skurtrasan om skurborsten eller ta moppen och torka upp skurvattnet eftersom. Det är viktigt att det görs innan skurvattnet har hunnit torka in i golvplankorna igen. Skölj ur trasan/moppen i en hink med jämna mellanrum (här kan man använda ljummet vatten så går det lättare att skölja ur trasan och för att händerna inte ska bli stelfrusna). Tänk på att torkningen är det viktigaste momentet. Det är genom att torka upp det smutsiga vattnet som golvet blir rent!

• Om golvet är mycket smutsigt (skurvattnet är svart) så kan man skura med såpvattnet en gång till. Annars kan man skölja med kallt vatten och eftertorka så man får upp den sista smutsen.

• Efter skurningen är det bra om man kan vädra så rummet kan torka ut, annars kan fukten hänga kvar väldigt länge. Undvik därför till exempel att skura golvet i sommarstugan på hösten innan den stängs igen för vintern.

Andra råd och tips

Vid skurning av nya trägolv eller gamla golv som inte har skurats på länge och därför har ”torkat ut” kan man använda dubbla mängden såpa (5 dl till 10 liter vatten). Då kan man också upprepa behandlingen flera gånger för att börja bygga upp ett skyddande skikt. Men riktigt bra blir ett skurgolv först efter många års skurning och användning. Så var rädd om ditt gamla skurgolv!

Välj en skurborste som är lagom hård. En för hård borste kan slita mer på golvet, särskilt om det är ett lite mjukare grangolv. Med en för mjuk borste kan det vara svårt att få loss smuts som sitter lite djupare i springor och ojämnheter. Prova dig fram till vad som känns bra på just ditt golv.

Om man har stora golv kan man underlätta arbetet genom att suga upp skurvattnet med en våtdammsugare i stället för att använda trasa eller mopp.

Om du skyddar de mest utsatta delarna av golvet med mattor så behöver du inte skura så ofta. Då kan du också göra som man gjorde förr, nämligen ”skura mellan”. Det betyder att man bara skurade ställena mellan trasmattorna där det hade blivit smutsigt.

Rengör aldrig linoljefärgsmålade golv med såpa! Såpa löser upp linoljefärg och redan efter några gånger kan ett vackert målat golv vara bortskurat.


Tips och råd inom hantverk och slöjd

Upp