Skogaholms herrgård, Skansen

Såpskurning av golv

Här på Skansen skurar vi golven i de kulturhistoriska miljöerna ca 1 – 2 gångar om året – fastän de används dagligen. I övrigt räcker det med att dammsuga och att våttorka med såpvatten.

I de flesta hus på Skansen finns det skurgolv. Vackra skurgolv hittar du t.ex. i Skogaholms herrgård, här finns det även exempel på golv målade med linoljefärg.

Till såpskurning behöver man kallt, eller en aning ljummet, vatten, en skurborste på skaft och såpa. Såpan ska vara av hög kvalitet och innehålla stor mängd olja. Olika träslag reagerar annorlunda. Grangolv blir ljusa medan furugolv blir lite mörkare än grangolv.

Såpskurning steg för steg

• Dammsug trägolvet ordentligt innan du börjar skura.

• Blöt ned golvet med kallt vatten, förslagsvis några bräder i taget.

• Ta 2-3 dl såpa till ca 10 l vatten i en ren hink till skurning av ett normalsmutsigt trägolv. Vid såpskurning av ett väldigt torrt trägolv ta dubbla mängden såpa. OBS! Använd alltid kallt eller en aning ljummet vatten! Varmt vatten gör golvet grått!

• Skura i brädernas längdriktning och några bräder i taget med en skurborste på skaft. Vid kraftiga smutsfläckar lägg koncentrerad såpa direkt på borsten. Lägg dock aldrig såpa direkt på torrt trä. Detta kan ge fläckar.

• Skölj/torka av golvet med kallt vatten efteråt.

• Torka upp vattnet med en trasa. Känns golvet för fett när det har torkat, kan man skura golvet med kallt vatten igen.

Golvets virkeskvalitet är avgörande för ett vackert skurgolv. Bräderna ska vara av hög kvalitet med kärnsidan uppåt. Beakta detta vid val av ett nytt golv! Det kan vara bra att skura det nyinlagda golvet några gånger innan användning av rummet. Effekten påskyndas om du ta den dubbla mängden såpa dvs. 5 dl såpa i 10 l vatten.


Tips och råd inom hantverk och slöjd

Upp