Rödbröstad lorikit på Lill-Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Rödbröstad lorikit

Rödbröstad lorikit är en mycket färgrik fågel som nästan bara finns finns på ön Sumabwa i Indonesien. De uppträder oftast i små familjegrupper och häckar i håligheter högt upp i träden.

Rödbröstad lorikit

Skansen

Hane och honan uppvaktar varandra genom att de svänger fram och tillbaka, upp och ner, nickar och fäktar med sina näbbar.

Uppvaktar varandra

Hane och honan som är identiska uppvaktar varandra genom att de svänger fram och tillbaka upp och ner, nickar och fäktar med sina näbbar.

En aktiv fågel

Som många andra lorikiter är dessa fåglar högljudda, aktiva och lekfulla. Det är inte ovanligt att den förekommer som tam burfågel i och våra hem. Då matar man den med nektar, honung, frukt och frön.

Häckning

De börjar häcka i slutet på september då honan lägger 3-6 ägg. Hon ruvar sedan äggen i nära en månad och blir då matat av hanen. När äggen kläckts så turas båda föräldrarna om att mata ungar i tre månader innan de är flygfärdiga.

Sårbar

Eftersom den rödbröstade lorikiten är sårbar och att det bara finns i 5000 kvar vill Skansen informera om detta och samla in medel till bevarandeprojekt i Indonesien.

Upp