Prova på drejning på Skansen

Datumet för denna aktivitet har passerat

Sparad som favorit Spara som favorit

Prova på drejning!

Kan du dreja som en krukmakare? Eller blir det bara lera och sörja? Nu finns Prova-på-drejning vid Skansens krukmakeri! Här kan du få testa hur man förvandlar en klump lera till ett föremål. Krukmakeriet har fem drejskivor ute på sin veranda, varav en anpassad till rullstolshöjd, som står och väntar på att få snurra. En provsession kostar 80:- per person och då får du en klump lera och instruktioner av en professionell drejare. Sen får du köra själv.

Krukmakeriet

Krukmakeriet på Skansen

Krukmakaren bor och arbetar i staden. I verkstaden formas lera till kärl för hand, med hjälp av vatten och en roterande skiva.

Läs mer ›

Konsten att dreja

Så här funkar det:

En klump lera räcker till ungefär 10-15 minuters drejning.
Tänk på att ta av ringar om du har sådana, de kan glida av när händerna blir leriga. Det är också lätt att få lerstänk på kläder och skor, men det går att tvätta bort.
Att dreja är inte alldeles enkelt. Det är möjligt att ditt första alster blir en liten sak, ett fat eller en enkel skål, men vad det än blir så får du ta hem det i en påse. Och skulle det bli katastrof och bara lera och sörja kvar på skivan så kan du alltid köpa något färdigt i butiken.

Drop in alla dagar mellan 15 juni och 16 augusti kl 12-16

Skansens krukmakeri har öppet 11-17 i juni , juli och augusti
Liknande aktiviteter

Upp