Postkontoret på Skansen

Denna plats är för närvarande inte öppen för besökare

Sparad som favorit Spara som favorit

Poststationen

Det svenska postverket inrättades 1636. Då befordrades all post till postkontor där man fick hämta och lämna sin post. Att dela ut post till mottagare började först på 1670-talet i Stockholm. 1686 delades cirka 800–1 000 brev ut per månad.

För att få sin post utdelad fick man begära det skriftligt och betala för det. Först 1862 infördes allmän brevbäring i de större städerna. Två år senare 1864 var brevbäring införd i 46 städer i landet. Ett stort antal nya poststationer upprättades och lantbrevbäring infördes. Här kunde man hämta sin post, köpa porto och lämna in sin post.

Posthuset på Skansen var en så kallad poststation, som hade begränsade befogenheter jämfört med postkontoren och postexpeditionerna, och den var inrymd i postföreståndarens bostad. Till vänster på bottenvåningen ligger postlokalerna med ett förrum och expeditionen. Bakom dessa ligger familjens bostad som är inredd som på 1910-talet och har en borgerlig prägel. Köket domineras av den stora spisen.

I salen finns fabrikssnickrade ekmöbler vilka är typiska för trakten. Virserum med omnejd var centrum för en omfattande industriell möbeltillverkning från och med 1880-talet.

Järnspisen, de fabriksgjorda möblerna, de tryckta papperstapeterna, korkmattan under salsbordet, fotogenlampan och fotografierna visar att industrialismen och nya tekniska landvinningar har börjat prägla hemmiljön. Det har nu också blivit vanligt att ha många krukväxter, som trängs på blombord och fönsterbrädor.

Posthuset kommer ursprungligen från Virserum i Småland.

Läs mer om byggnaden på DigitaltMuseum

– Läs mer –

1870-1913

Upp