Datumet för denna aktivitet har passerat

Sparad som favorit Spara som favorit

Påsk på Skansen

Upplev Påsken på Skansen! Ta del av traditioner i hus och gårdar, lyssna till sägner och musik, påskpyssla eller bind en kvast.

Hela Skansen

De här aktiviteterna pågår inte bara på en plats på Skansen, läs igenom programmet för att ta del av allt det kan erbjuda.

Läs mer ›

Påskprogram

Vid Påsken på Skansen förmedlas traditioner, seder och bruk från olika samhällsskikt, tider och delar av Sverige. På skärtorsdagen har alla påskklädda barn upp till 15 år fri entré.

Alla dagar 9–18 april

"Kackelklubben”
Skansens djurvårdare berättar om höns och ägg. Kl. 12.30.
Hos kindahönsen vid Statarlängan

Påskpyssel
Gör ditt eget påskkort eller pynt till påskriset i Skogens hus. 30 kr/pyssel.
Skogens hus

Häxkvasthoppning
Vid Ordenshuset

Påskpromenad
Klurig tipspromenad för stora och små.
Startar vid Statarlängan

Påsk i Väla Skola
Gestaltning av Skärtorsdag.

Påsk i Oktorpsgården
En dyster Långfredag på 1870-talet.

Påsk i Skånegården
Påskaftonsmat hos Åkessons på 1920-talet.

Påsk i Järnhandlarbostaden
Familjen förbereder en påskbjudning på 1930-talet.

Korvgrillning
Värm dig vid eldarna och grilla din medhavda korv.
Bollnästorget

Häst och vagn
Ta en tur med häst och vagn. Pågår under delar av dagen.
Startar vid Seglora kyrka

Öppna hantverksmiljöer
Flera av våra hantverksmiljöer i Stadskvarteret håller öppet under påsklovet samt Konsumbutiken och Järnhandeln. Kika in i kalendariet för att se vilka miljöer ni kan besöka under dagen för ert besök!

Enstaka dagar

  • 14/4 - Ansiktsmålning och kvastbindning i Skogens hus kl 10-15.30.
  • 16-17/4 - Lekar från förr. Äggapickning och äggrullning vid Skånegården. Kl 10-16.
  • 16/4 - Påskkonsert med Skansenkören i Seglora kyrka. Kl 14.
  • 17/4 - Påskkonsert med orkerstern Templets Musikkår i Seglora kyrka. Kl 14.
  • 14-18/4 - Sägner i Påsk. Upp och ut och över alla trädtoppar – lyssna till sägner om påskkärringar, trollpackor och magiska väsen i Backmats stuga kl 11-13 och 14-16.
  • 17-18/4 - Låtspel med Skansens spelmän i Älvrosgården. Kl 12-14.

Med reservation för ändringar.

Varför firar vi påsk?

Påsken är den största kristna högtiden. Från början är det en judisk tradition som firas till minne av israeliternas uttåg ur Egypten. De kristna började fira påsk till minne av Jesu död och uppståndelse, och de äldsta beläggen för det firandet är från 100-talets mitt.

I gamla tider påbjöds påskfrid onsdagen före påsk. Då bytte man i kyrkans klocktorn ut den vanliga järnkläppen mot en träkläpp, eller dymmel, för att få en dov ringning.

Visste du att påsken i själva verket består av tre olika delar? Fastlagen, fastan och så själva påsken som infaller på påskdagen.

Fastlagen

Fastlagen pågår i dagarna tre och inträffar 49-47 dagar före påsk. Fastlagen innebar fest och lek och avslutades med Fettisdagen, då man skulle äta mycket fet mat före den stundande fastan. Många skolor hade fettisdagslov i början av 1900-talet, och barnen kunde vara ute och åka kälke, skidor eller skridskor.

Fastan

Fastan påbörjas 46 dagar innan påsk eftersom alla stora katolska kyrkohögtider föregås av en fastetid på 40 dagar. Bestämmelserna om fastan försvann redan under reformationen på 1500-talet, men ännu i början av 1900-talet var fastan.

Palmsöndagen

Palmsöndagen är söndagen före påsk. Namnet härstammar från att man strödde palmkvistar framför Jesus när han red in i Jerusalem denna dag. Palmsöndagen inleder den sista fasteveckan innan påsk, dymmelveckan, även kallad stilla veckan.

Dymmelonsdagen

Dymmelonsdag, fick sitt namn från att man brukade vira in kyrkklockans kläppar med tyg eller bytte ut järnkläpparna mot träkläppar, eftersom påskfriden skulle inledas med tystnad. Tiden mellan dymmelonsdagen och påskafton var en allvarsam period, och man skulle inte arbeta.

Skärtorsdagen

Skärtorsdagen var den dag då Jesus höll den första nattvarden, påskmåltiden. Senare på natten förråddes han av Judas och enligt folktron släpptes alla onda makter fria i samma stund som Jesus blev dömd. Därför ansågs skärtorsdagsnatten vara häxornas natt. Namnet skärtorsdag kommer från ”skära” i betydelsen rena, det var en syndaförlåtelsens dag. Vid kalenderreformen 1772 drogs skärtorsdagen in som helgdag.

Långfredagen

Långfredag var för barnen, och säkert för många vuxna, den längsta dagen på året. Inga affärer var öppna, radion spelade allvarsam musik, lekar eller arbete var inte att tänka på. Det är den stora sorgens dag. På långfredagens morgon kunde man bli risad som påminnelse av Jesu lidande.

Påskafton

Påskafton är fastans sista dag. Även fast den glada påsken inte startade förrän på påskdagen så var detta den dag då man kunde städa och tvätta, och man samlades kring elden för att ägna sig åt ”skjutning” för att skrämma påskkärringarna!

Påskdagen

Påskdagen, dagen för Jesu uppståndelse. Påsken blir egentligen inte ”glad” förrän på påskdagen. Nu kunde man fira att den allvarliga tiden var över!

Annandag påsk

Annandag påsk – nu var förbuden och stillheten definitivt över. På annandagen kunde man hålla gillen, leka och dansa!

Läs mer

Liknande aktiviteter

Upp