"Flugsvamp" på Skansen

Påskmatsrecept - Husmoderns Köksalmanacka från 1935

​I Husmoderns Köksalmanacka från 1935 finns följande förslag till lunch på påskafton: Smör, bröd, ost, mesost. Inlagd sill med dill, fisksallad, ”flugsvamp”, små fläskkotletter med syltlök och stekt potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, saffransbröd.

Flugsvampar på grön bädd

På en bädd av stuvade grönsaker eller spenat ställas hårdkokta ägg. Äggets trubbiga ända skärs av något och vitan hackas. En halv tomat sätts över ägget vartefter hackad äggvita strös över.

Spenatstuvning

Ingredienser:
400–500 gr. färsk spenat eller 375 g djupfryst spenat.
Vatten och salt
2 msk. smör eller margarin
2 msk. vetemjöl
2–3 dl mjölk
Salt, vitpeppar och evt. riven muskotnöt

Rensa, skölj och koka spenaten i 5 minuter. Häll bort kokspad och hacka sönder spenaten.
Smält smör och fräs med mjöl. Späd med mjölk under omrörning. Koka stuvningen i ett par minuter. Lägg i spenaten och gör ett uppkok. Krydda.


Upp