Sparad som favorit Spara som favorit

Orsakullen

Orsakullen är en av de äldsta delarna av Skansen. ​I begynnelsen finns ingen stor scenanläggning utan Orsakullen är platsen för de stora programmen.

Under Skansens första år skapar grundaren Artur Hazelius flera av de traditioner som upplevs som ursvenska. Redan ett halvår efter att Skansen invigts börjar Valborgsmässoafton firas varje vår. Här framförs sång och här hurrar man för våren och för konungen. I enlighet med östsvensk sed tänds eldar på kvällen. Valborg drar stora skaror besökare. En kylig valborgsmässokvällen år 1900 är det minst 10 000 stockholmare som strävar upp mot Orsakullen.

År 1894 presenterar man ännu en folklig tradition på Orsakullen, nämligen leken Slå katten ur tunnan. Det är en skånsk tradition från mitten av 1700-talet som var vanlig vid fastlagstiden. Inför programmet annonserar Skansen för säkerhets skull: "Obs! Katten är uppstoppad."

På Orsakullen står även den stationära midsommarstången, klädd året runt. Här startade midsommarfirandet som fortfarande är en av Skansen största festdagar.

Orsakullens namn går tillbaka till år 1891 när Artur Hazelius skapar bilder landskapet Dalarna med en stuga från Mora, en hackstuga från Orsa och en majstång efter förebild från Rättvik.


1870-1913

Upp