På teckenspråk: Om Skansen

Skansen är världens första friluftsmuseum. Det öppnade 1891. Här kan man se ett Sverige i miniatyr från Skånegården i söder till Saemien Sïjte i norr. Miljöerna visar hur människor har levt från 1600-talet fram till 1940-talet. Grundaren Artur Hazelius började samla hus och föremål från olika delar av Sverige och byggde upp dem igen på Skansen. Här finns idag över 150 byggnader.

I våra kulturhistoriska byggnader arbetar personalen i tidstypiska kläder. De berättar om hur människor har levt och visar olika sysslor som t ex slöjd, vävning och bakning. Varje miljö visar en tidsepok och del av landet. Allt i miljön, från möbler, klädedräkten till växterna som växer runt huset är återskapat så som det såg ut på den här tiden och på den plats byggnaden kommer ifrån.
Runt om på landsbygden finns också små slåtterängar, betesmarker och andra inslag i landskapet som visar hur man brukade jorden förr. När man kommer ner mot stadskvarteren möts man av en prunkande örtagård och en vacker rosengård. I stadskvarteren visas hantverks- och handelsmiljöer från 1800-talets mitt till 1930-talet.

På Skansen firas årets alla högtider och fester som jul, nyår, Valborgsmässoafton, påsk, Sveriges nationaldag, midsommar och den årliga höstmarknaden. Under sommaren uppträder Skansens folkdanslag och spelmän. På Sollidenscenen är det allsång från slutet av juni – ett populärt program som direktsänds i SVT. Dessutom arrangeras barnteater, danskvällar och jazzkonserter.

På Skansen finns idag cirka 75 djurarter främst från Skandinavien. Här finns lantraser av ko, gris, häst, får och get, gäss, höns och ankor samt vilda djur som björn, varg, säl, lo, järv och älg. På Lill-Skansen får barnen bekanta sig med getter, kattungar, kaniner och andra smådjur.
I Skansen-Akvariet finns exotiska arter från hela världen, bland annat fiskar, ormar, insekter och apor.

Skansen är öppet alla dagar hela året – till och med på julafton! Öppettider och priser varierar med säsongerna.


Skansen på teckenspråk

Upp